IOC weert Rusland niet en laat internationale federaties beslissen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) weert Rusland niet van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (5-21 augustus). Dat meldt het IOC vanmiddag in een persbericht. De internationale federaties moeten zich buigen over al dan niet olympische deelname van Russen in hun sporttak. Het Uitvoerend Comité van het IOC hield deze namiddag telefonisch beraad over het lot van de Russische sporters, na het maandag gepubliceerde McLaren-rapport. Uiteindelijk viel de beslissing hen niet collectief uit te sluiten van de Spelen in Rio.

Maandag werd het McLaren-rapport door het Wereldantidopingagentschap (WADA) gepubliceerd. Daaruit blijkt dat Russische sporters van 2011 tot 2015 konden rekenen op een door de staat gesteund dopingnetwerk. Het WADA vroeg om Russische sporters te weren van alle internationale evenementen, inbegrepen de Spelen in Rio, en dat tot er in Rusland een "drastische mentaliteitswijziging" heeft plaatsgevonden. Het IOC volgt die aanbeveling dus niet.

De Russische atleten zijn er zeker niet bij in Rio. Het Internationaal Sporttribunaal (TAS) oordeelde donderdag dat de schorsing van de Russische Atletiekfederatie (ARAF) door de IAAF conform het IAAF-reglement en het olympisch charter is. Die schorsing kwam er in november na een rapport van het WADA over wijdverspreid dopinggebruik in de Russische atletiekwereld.

bron: Belga