VS trachten megafusies in gezondheidssector te blokkeren

door
Belga
Leestijd 1 min.

In de Verenigde Staten zijn donderdag juridische stappen ondernomen tegen twee megafusies in de gezondheidssector, uit vrees dat die zullen leiden tot hogere prijzen voor de patiënt en minder keuzevrijheid. Het initiatief gaat uit van het Amerikaanse ministerie van Justitie, dat een klacht indiende wegens inbreuken op de concurrentiewetgeving. Concreet worden de overnameplannen geviseerd van de Amerikaanse ziekteverzekeraar Humana door zijn rivaal Aetna, voor een bedrag van 37 miljard dollar, en van Cigna door Anthem, voor een bedrag van 54,2 miljard dollar. Beide overnameplannen werden vorig jaar al aangekondigd. De gezondheidssector in de VS is in volle consolidatie, sinds de hervorming van de ziekteverzekering - de zogenaamde "Obamacare". Grote groepen spannen samen om hun onderhandelingspositie bij de prijs van medicijnen te versterken en om hun uitgaven te spreiden.

De overname van Cigna wordt aangevochten door twaalf Amerikaanse staten, omdat die volgens de klacht "de mededinging sterk belemmert, en miljoenen Amerikanen treft, net als dokters en ziekenhuizen".

Tegen de overname van Humana zijn negen Amerikaanse staten in actie geschoten, omdat die zou leiden tot "hogere tarieven in de ziekteverzekering, minder prestaties, minder innovatie en een slechtere dienstverlening voor miljoenen Amerikanen".

De vier ziekteverzekeraars lieten donderdag meteen verstaan dat ze de rechtszaken gaan aanvechten. Cigna liet uitschijnen dat de overname mogelijk niet doorgaat, terwijl Anthem zegt open te staan voor een regeling met het ministerie van Justitie.

bron: Belga