IOC zal uitspraak TAS bestuderen, Uitvoerend Comité komt zondag bijeen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Uitvoerend Comité van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) komt zondag bijeen. Op deze bijeenkomst zal het IOC de uitspraak bestuderen van het Internationaal Sporttribunaal (TAS), dat het beroep van 68 Russische atleten tegen hun schorsing voor de Olympische Spelen in Rio afwees. "Het IOC heeft kennisgenomen van de beslissing van het TAS", klinkt het in een persbericht. "We zullen nu de volledige motivering van het vonnis bestuderen en analyseren." Het TAS oordeelde dat de schorsing van de Russische Atletiekfederatie (ARAF) door de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) conform het IAAF-reglement en het olympisch charter is. Die schorsing kwam er in november na een rapport van het Wereldantidopingagentschap (WADA) over wijdverspreid dopinggebruik in de Russische atletiekwereld.

Mogelijk spreekt het IOC zich zondag uit over een mogelijke uitsluiting van alle Russische sporters op de Spelen. Die eventuele uitsluiting zou het gevolg zijn van het McLaren-rapport dat maandag door het WADA werd gepubliceerd. Daaruit blijkt dat Russische sporters van 2011 tot 2015 konden rekenen op een door de staat gesteund dopingnetwerk. Het Russische ministerie van Sport stuurde de manipulatie van dopingtesten, met de actieve medewerking van de geheime dienst FSB en de dopinglaboratoria van Moskou en Sotsji. Het WADA vroeg maandag om Russische sporters te weren van alle internationale evenementen, inbegrepen de Spelen in Rio, en dat tot er in Rusland een "drastische mentaliteitswijziging" heeft plaatsgevonden.

Het Internationaal Paralympisch Comité komt dan weer morgen om 14u samen om het McLaren-rapport te evalueren en eventuele maatregelen te nemen tegen Rusland. Uit het rapport blijkt dat ook 35 verdachte stalen van paralympische atleten verdoezeld werden. De Paralympische Spelen gaan in Rio door van 7 tot 18 september, ze vinden plaats na de Olympische Spelen (5-21 augustus).

bron: Belga