UGent: "Zullen niet nalaten om lessen uit te trekken"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Aan de politieactie aan het Muntplein in Brussel ligt een spraakverwarring met een Iraanse student ten grondslag. De Universiteit Gent spreekt van een jammerlijk voorval voor alle betrokken partijen en zegt niet na te laten om lessen te trekken uit het vooral. De Iraanse man is een doctoraatsstudent, die aan de faculteit Ingenieurswetenschappen van de UGent betrokken is bij een grootschalig onderzoek rond straling, en vergelijkingen maakt tussen verstedelijkt en landelijk gebied. "Normaal gebeuren die metingen met behulp van een meetinstrument, een soort bakje, dat op de heup gedragen wordt", zegt woordvoerster Stephanie Lenoir (UGent). "Maar metingen worden op die manier beïnvloed door het lichaam. Daarom werkte de man met een prototype van meetinstrument dat de invloed van het lichaam kan wegwerken. Dat meetinstrument zit verwerkt in een soort jasje. En daar zitten batterijen en kabels in, wat in deze tijden als verdacht wordt bestempeld."

Woordvoerster Lenoir verduidelijkt dat de student een Iraniër is die geen Nederlands of Frans spreekt. "Hij zal de situatie ongelukkig ingeschat hebben, met alle begrijpelijke reacties van omstaanders en ordediensten tot gevolg." Het feit dat de man geen Nederlands of Frans praat, maar wel vlot Engels, zorgde ervoor dat het zo lang duurde. Zo was er blijkbaar ook al verwarring toen hij zijn naam moest zeggen.

De man had wel een document bij zich om te staven waarmee hij bezig was, maar tijdens de politieactie droeg ook dat niet bij tot een snelle ontknoping.

De UGent zegt tot slot geen blaam te werpen op de man in kwestie, maar zal het incident evalueren. "Dit is een jammerlijk voorval voor alle betrokken partijen en we zullen niet nalaten om daar lessen uit te trekken."

bron: Belga