OS 2016 - Pieter Timmers laat 200m vrije slag schieten voor estafetteploeg

door
Belga
Leestijd 2 min.

Pieter Timmers geeft op de Olympische Spelen in Rio de voorkeur aan de 4x100 meter estafette met België en zal niet deelnemen aan de 200 meter vrije slag. Dat heeft de 28-jarige BRABO-zwemmer bekendgemaakt in het Antwerpse Wezenbergbad op de persvoorstelling van de zwemmers van Team Belgium. Louis Croenen daarentegen zou de reeksen van de 4x200 meter laten schieten als hij zich plaatst voor de finale van de 200 meter vlinderslag. Dat zorgt op drie weken voor de start van de Zomerspelen voor onduidelijkheid in het Belgische kamp.

Timmers past voor de reeksen van de 200m vrije slag (7 augustus) om zich te sparen voor de 4x100m vrij met de Belgische zwemploeg, waarvan de reeksen op 6 augustus en de finale op 7 augustus gepland staan. "Het is nooit leuk om forfait te moeten geven voor een discipline waarvoor je wel gekwalificeerd bent", geeft Timmers, die zijn beste resultaten boekte op de 100m vrij, toe. Hij legt zich neer bij de keuze, maar vindt wel dat de regels voor iedereen gelijk zouden moeten zijn.

Daarmee verwijst Timmers naar de beslissing van bondscoach Roland Gaastra om mogelijk de 4x200m vrij te schrappen. De reeksen van de 4x200m vrij vinden immers plaats op hetzelfde moment als de reeksen van de 100m vrij, waaraan Timmers wel deelneemt. Later op de dag (9 augustus) staat de finale van de 200m vlinderslag gepland, het individuele nummer waarop Croenen ambities koestert. Als Croenen zich weet te plaatsen voor de finale, laat hij de reeksen op de 4x200m vrij aan zich voorbij gaan om zich te sparen. De Belgische estafetteploeg bestaat uit slechts vijf zwemmers voor de 4x200m vrij, waarvan er mogelijk twee moeten afzeggen om een individueel programma af te werken.

"We moeten afwachten. We zullen een beslissing nemen na de halve finales van de 200m vlinderslag (8 augustus). Dit probleem in de programmatie is al langer gekend. Als Croenen zich plaatst voor de finale, doet hij niet mee met de estafetteploeg", zei Gaastra. Allicht trekt België zich dan terug voor het estafettenummer, mogelijk wordt Jasper Aerents de vierde zwemmer.

De Belgische zwemmers willen in Rio finales halen en hun persoonlijke records verbeteren. "De 4x100m vrij, Louis Croenen (200m vlinder), Fanny Lecluyse (200m schoolslag) en Pieter Timmers (100m vrij) maken veel kans. We hebben een goede generatie die tot maturiteit is gekomen", besloot Gaastra.

bron: Belga