Aanslag Nice - Buitenlandse leiders drukken steun uit na "vreselijke aanslag" in Nice

door
Belga
Leestijd 2 min.

Verschillende wereldleiders reageren geschokt op de aanslag op de Promenade des Anglas in Nice van donderdagavond, waarbij volgens een laatste balans van het parket minstens zeventig doden vielen. Ze spreken van een "vreselijke daad". "Het is een tragische paradox dat het doelwit van de aanslag in Nice mensen waren die vrijheid, gelijkheid en broederschap vieren", aldus voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk op Twitter. Hij spreekt over een droevige dag voor Frankrijk en Europa.

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker spreekt in een persbericht zijn "diepste solidariteit" uit voor de slachtoffers, hun families en alle Fransen die vandaag in rouw zijn na deze laffe terreurdaad. "Frankrijk kan rekenen op de Europese Commissie om te blijven strijden tegen het terrorisme binnen en buiten de Europese Unie", klinkt het.

De Amerikaanse president Barack Obama veroordeelt "zeer sterk wat lijkt op een terroristische aanslag" in Nice. De president verklaarde ook dat hij aan de Franse autoriteiten, de "oudste bondgenoot van de VS", "alle hulp heeft geboden die ze nodig hebben om deze aanslag te onderzoeken en de verantwoordelijken voor het gerecht te brengen". "Op deze Bastilledag worden we herinnerd aan de buitengewone veerkracht en democratische waarden die van Frankrijk een inspiratie hebben gemaakt voor heel de wereld, en we weten dat het karakter van de Franse Republiek zal blijven voortbestaan lang na dit verwoestend en tragische verlies van levens."

Op de ambassade van Frankrijk in Washington is het traditionele bal van 14 juli afgelast na de aanslag.

In het Britse Downing Street wordt de kersverse premier Theresa May op de hoogte gehouden over het "vreselijke incident" in Nice. Het kabinet van de premier laat weten dat May "geschokt en ongerust" is over de gebeurtenissen in de stad. "We staan klaar om alle Britse burgers en om onze Franse bondgenoten te helpen", aldus haar woordvoerster.

Steffen Seibert, de woordvoerder van de Duitse regering, schreef op Twitter: "de horror over de aanslag in Nice is niet in woorden te vatten. Onze gedachten gaan naar onze Franse vrienden."

"Het is afschuwelijk om te zien dat wederom vele tientallen mensen, onschuldige burgers, zijn getroffen door een dodelijke aanslag. Na de gruwelijke aanslagen van vorig jaar in Parijs wordt Frankrijk nu weer hard getroffen", zegt ook de Nederlandse premier Mark Rutte. "Onze gedachten zijn op dit moment bij de slachtoffers, de nabestaanden en bij het Franse volk en haar leiders, die wederom zwaar op de proef worden gesteld."

"Canada is geschokt", zegt de Canadese premier Justin Trudeau. "Onze gedachten gaan naar de slachtoffers en onze solidariteit naar het Franse volk."

bron: Belga