Afstappen van bus of tram blijft huzarenstuk

Ruim vier op de tien bussen in Vlaanderen hebben schermen om haltes aan te kondigen, maar op geen enkel voertuig werkt de apparatuur. Pas tegen 2022 zullen de aankondigingen op alle bussen en trams in orde zijn.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

"Horen en zien waar je bus of tram is, zodat je weet waar je moet afstappen. Dat is toch niet te veel gevraagd?", hekelt Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke (sp.a). "In Brussel kan het wel en ook in het buitenland is dat vaak een evidentie, maar De Lijn moet blijkbaar nog een hele weg afleggen", klinkt het scherp.

Wat de sp.a-fractieleider vooral stoort, is dat vier op de tien bussen wél voorzien zijn met een automatische halte-aankondiging. Sinds 2007 moeten bussen namelijk verplicht uitgerust worden met die apparatuur, maar toch tasten tram- en busreizigers al negen jaar lang in het duister en moeten ze zelf uitzoeken waar ze moeten uitstappen.

Uit een reactie van Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) blijkt dat de schermen nog niet werken omdat er een probleem is met de aansturing vanuit de boordcomputers op de bussen. "Dat wil zeggen dat de Vlaamse overheid al negen jaar lang betaalt voor een programma op bussen. Aangezien bussen gemiddeld tien jaar rondrijden, zullen veel van die functies al vervangen worden voor ze ooit gewerkt hebben", aldus Vandenbroucke.

Trams

Ook bij trams is de helft van de voertuigen niet voorzien. Dat probleem komt niet alleen voor bij oudere trams, maar zelfs bij de Albatrostrams. "Bij die nieuwe voertuigen zou het systeem later ingebouwd worden. Maar een jaar na het feestelijk inrijden van de tram in Gent werken de aankondigingen nog steeds niet."

Weyts maakt zich sterk dat het probleem opgelost zal zijn tegen 2022. "Omdat we beseffen dat dit vervelend is, hebben we vorig jaar een app met halte-aankondiging gelanceerd", reageert hij in De Morgen. "Met die mobiele toepassing kan je halte ruim op voorhand persoonlijk aangekondigd worden."

Foto Belga / N. Maeterlinck