Sagan pakt tweede ritzege: "Dit was niet gepland"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Peter Sagan heeft zijn tweede ritzege beet in deze Tour de France. Hij trok woensdag in de finale op pad met zijn ploegmaat Maciej Bodnar, Chris Froome en diens luitenant Geraint Thomas. "Ongelooflijk", stelde de Slowaak na afloop. Want de wereldkampioen geloofde niet meteen in een goede afloop van de onderneming die hij op 12 kilometer van het eind ondernam. "Er is iets gek gebeurd, dacht ik eerst. Ik geloofde niet in de aanval toen we wegreden, en toen kwamen 'Froomey' en Geraint Thomas bij ons. Dan dacht ik: we zijn te sterk, ze gaan ons nooit grijpen. We hebben gewoon hard op kop getrokken, en het gebeurde. Ongelooflijk. Vandaag had iedereen het over de gekke wind. Maar die was er maar in de laatste 15 of 12 kilometer."

"Dit was niet gepland", vervolgde hij. "Ik weet gewoon dat ik vooraan moet postvatten in zulke omstandigheden, omdat het gevaarlijk is. Het peloton ging met zekerheid splitsen. Maar in de aanval gaan met de groene trui, de gele trui en twee jongens als Bodnar en Thomas... Ik heb er geen woorden voor, zoiets gek bedenk je vooraf niet."

In de sprint ging Sagan de anderen gemakkelijk vooraf. "Je kan dit moeilijk een sprint noemen", zei hij. "Chris was vooral heel hard aan het rijden om seconden te pakken in het klassement, ik ging voor de ritzege. Thomas en Bodnar waren heel goed, werkten heel hard. Ik ben heel blij dat dit verhaal zo'n mooie afloop kent, want net zo goed werden we weer ingelopen en verlies ik punten voor de groene trui. Ik haal het hier wel. Te gek gewoon. Ik ben blij ook voor Bodnar. Ik wou hem laten winnen. Maar toen Chris zo hard bleef rijden, moest ik wel sprinten voor de zege."

Sagan telt nu 309 punten in het klassement van de groene trui. De tweede in de stand, Mark Cavendish, volgt met 219 punten. "De groene trui is nog niet zeker", meende Sagan. "Dat zeg ik nooit. Er zijn nog negen ritten te gaan. Je weet hoe de Tour is. Ook vandaag waren er veel valpartijen. Je weet nooit wat er kan gebeuren."

bron: Belga