Cris Froome laat geen enkele kans onbenut

door
Belga
Leestijd 2 min.

Christopher Froome is woensdag alweer 12 seconden uitgelopen op zijn tegenstanders in de Ronde van Frankrijk. De gele trui sprong mee met Peter Sagan in het slot van de 11e etappe. Ze hielden aan de finish nog zes seconden over op het peloton. De Brit werd tweede en pakte daarmee ook nog zes bonificatieseconden. "Ook voor mij komt dit als een verrassing", gaf hij na afloop toe. 28 seconden voorsprong telt hij nu op Adam Yates, de tweede in de stand, en 35 op Nairo Quintana. "Het is niet veel, maar het is alweer tijd die ik win", vatte Froome samen. "In de laatste tien kilometer heb ik mezelf ook afgevraagd of meegaan in die ontsnapping wel de juiste keuze was, of het wel de moeite waard zou zijn. Maar kijk, ik heb het gewoon gedaan en ik win hier twaalf seconden. Elke kans die ik zie, wil ik benutten, want ik weet dat Nairo in de derde week heel sterk zal zijn. Ik kan dus elke seconde gebruiken."

"Natuurlijk kon ik dit ook eerst niet geloven na afloop", vervolgde hij. "Ik had echt niet gedacht dat ik vandaag tweede zou kunnen worden, na een sprint tegen Peter Sagan. Ik vertrouwde de hele dag op mijn ploegmaats, die me de hele tijd voorin hielden. Ik denk dat dat ervoor zorgde dat ik aan het eind kon meegaan met Sagan, tot de finish. Dank aan mijn ploegmaats voor al het harde werk. Het was een harde, heel nerveuze dag, maar ik onthoud vooral dat ik alweer wat steviger in het geel sta. Dit is een droomscenario voor mij en het is fijn dat ik zo kan koersen, dat de klassementsrenners zich ook mengen in een vlakke etappe. Ik houd van deze manier van koersen", verwijzend naar de kritiek dat hij in het verleden altijd berekend en saai door de Tour ging.

Donderdag staat de Ventoux op het programma, al werd de rit met zes kilometer ingekort. "Een goede zaak van de organisatie om die beslissing te nemen", zei Froome. "De veiligheid van de renners staat voorop. Maar om eerlijk te zijn, ik denk niet dat het veel zal veranderen. Het blijft een harde klim, zelfs al is het maar tot aan Chalet Reynard. En ook nu zal de wind weer zijn rol spelen. Ik weet niet waaraan ik me kan verwachten, maar ik kan me voorstellen dat het een zware etappe wordt, nog meer omdat het nu een kortere klim zal zijn."

In 2013 won Froome op de Ventoux en finishte hij 29 seconden voor Quintana. "Dat blijft speciaal", herhaalde hij. "Maar weet dat we in ons achterhoofd ook al met de tijdrit van daags nadien bezig zullen zijn. Wie heel diep gaat op de Ventoux, zal dat cash betalen in de chrono. Daar moet je als klassementsrenner rekening mee houden."

bron: Belga