Europa en VS lanceren nieuw privacyakkoord

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Europese Commissie heeft vandaag haar definitieve goedkeuring gehecht aan het Privacy Shield, de nieuwe overeenkomst die de privacy van Europese burgers moet beschermen wanneer hun persoonsgegevens worden doorgespeeld naar de Verenigde Staten. Het Privacy Shield vervangt het Safe Harbour-akkoord. Dat akkoord, dat al sinds 2000 regelde hoe duizenden bedrijven persoonsgegevens over de Atlantische Oceaan heen konden transfereren, werd vorig jaar vernietigd door het Europese Hof van Justitie. Tegen de achtergrond van onthullingen over Amerikaanse massaspionage oordeelde het Hof dat Safe Harbour te weinig garanties bood voor de privacy van Europese burgers in de VS.

Het nieuwe akkoord met Washington is volgens bevoegd eurocommissaris Vera Jourova "fundamenteel verschillend". Bedrijven worden onderworpen aan strengere privacyregels die doortastender gecontroleerd zullen worden en burgers krijgen meer mogelijkheden om beroep aan te tekenen tegen mogelijk misbruik, onder meer via hun eigen nationale privacybeschermers.

De Amerikaanse minister van Handel Penny Pritzker verzekerde ook dat de toegang van inlichtingendiensten tot Europese persoonsgegevens strikt geregeld wordt en willekeurige massaspionage uitgesloten is. Het "in bulk" inzamelen van data kan in bepaalde omstandigheden echter wel nog, maar ook op dat vlak zijn tijdens de onderhandelingen garanties ingebouwd, stelt Pritzker. "Het is ongebruikelijk dat we zo transparant waren over de werking van onze inlichtingendiensten." Ze verzekerde ook dat een ombudsman bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken onafhankelijk zal omgaan met klachten van Europeanen over de inlichtingendiensten.

bron: Belga