EU-lidstaten effenen pad voor sancties tegen begrotingszondaars Portugal en Spanje

door
Belga
Leestijd 2 min.

De ministers van Financiën van de EU-lidstaten hebben formeel vastgesteld dat Spanje en Portugal de voorbije twee jaren hun begrotingsafspraken met Europa niet hebben nageleefd. De beslissing geeft de Europese Commissie tot twintig dagen tijd om zich te beraden over mogelijke financiële sancties tegen de twee landen. In navolging van de eurolanden schaarden ook de overige lidstaten zich dinsdag achter de analyse van de Europese Commissie dat Spanje en Portugal in 2014 en 2015 onvoldoende hebben gedaan om hun buitensporige begrotingstekort weg te werken. Beide landen zitten al sinds 2009 op het Europese strafbankje omdat hun tekort meer dan drie procent van hun bbp bedraagt.

De Commissie heeft nu twintig dagen tijd om financiële sancties voor te stellen. Op papier is een blokkering van structuurfondsen en een boete tot 0,2 procent van het bbp mogelijk, maar de Commissie liet al verstaan dat ze boetes kan verlagen of tot nul herleiden indien Spanje en Portugal in een gemotiveerd verzoek uitleg verstrekken over hun penibele situatie en aangeven hoe ze het begrotingstekort alsnog kunnen inperken.

Spanje en Portugal moesten allebei afrekenen met een diepe economische crisis. Portugal moest vorig jaar opnieuw onder de drempel van drie procent duiken, maar het land bleef steken op 4,4 procent. Spanje moest zijn buitensporig tekort dit jaar wegwerken, maar ook dat zal allicht niet lukken. Vorig jaar noteerde Spanje een tekort van 5,1 procent en het land is na twee verkiezingen in een half jaar tijd nog steeds op zoek naar een nieuwe coalitieregering.

bron: Belga