Rode Kruis in zomer op zoek naar bloed en plasma

door
Belga
Leestijd 2 min.

Rode Kruis Vlaanderen gaat deze zomer opnieuw op zoek naar donoren aan de Belgische kust. Zo organiseert de hulporganisatie op 22 locaties aan de kust een inzamelmoment en ondersteunt de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV) de zoektocht met de socialemediacampagne #reddenbloed. Er is vooral nood aan plasma dit jaar, zegt Rode Kruis Vlaanderen maandag. Tijdens de zomer zamelt Rode Kruis Vlaanderen door de vakantieperiode heel wat minder bloed, bloedplaatjes en -plasma in, en dus moet de organisatie de nodige creativiteit aan de dag leggen. Zo zijn er aan de kust 22 inzamelmomenten georganiseerd in samenwerking met de lokale afdelingen. Op die manier kunnen bijvoorbeeld toeristen uit het binnenland die regelmatig bloed doneren die gewoonte aanhouden op hun vakantie aan de Belgische kust.

Er zijn zelfs zes inzamelingen meer dan vorig jaar. "Dat heeft vooral te maken met een optimalisatie van onze kalender en de personeelsplanning", zegt Ine Tassignon van Rode Kruis Vlaanderen. Op die manier gaat het Rode Kruis mee op vakantie met veel Vlamingen en blijft de organisatie dicht bij de mensen staan. "We maken gebruik van onze lokale afdelingen zodat vakantiegangers altijd goed weten waar ze terecht kunnen. Dat zorgt voor continuïteit."

Naast de inzamelmomenten is er een actie op touw gezet met de strandredders van het IKWV. Ook zij zullen komende zomer bloed doneren en ze sieren het campagnebeeld dat onder meer op de kusttram zal te zien zijn. Met de hashtag #reddenbloed moedigen ze andere donoren aan om bloed te schenken, en alle donoren kunnen ook aan de slag met de hashtag. Zo roept Rode Kruis op om bijvoorbeeld tijdens de donatie een foto te delen op de social media met de hashtag.

Maandag staat de aftrap van die campagne gepland in Bredene. "Dit jaar zijn we vooral op zoek naar plasma. We hebben eigenlijk 95.000 plasmadonoren nodig. Ook negatieve bloedgroepen zijn welkom, omdat zij kunnen doneren aan negatieve én positieve bloedgroepen."

bron: Belga