Eurolanden unaniem over begrotingsontsporingen in Spanje en Portugal

door
Belga
Leestijd 2 min.

De ministers van Financiën van de eurolanden zijn het unaniem eens dat Spanje en Portugal hun begrotingsafspraken niet hebben nageleefd. Dat heeft eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem meegedeeld. De euroministers schaarden zich maandag in Brussel achter het standpunt van de Europese Commissie, die vorige week formeel vaststelde dat Spanje en Portugal de voorbije twee jaar onvoldoende hebben gedaan om hun begrotingsengagementen na te leven. "De leden van de eurogroep zullen morgen unaniem hun steun uitspreken voor het voorstel van de Commissie", zo stelde voorzitter Jeroen Dijsselbloem.

Het lijdt weinig twijfel dat ook de ministers van de overige EU-lidstaten zich dinsdag zullen aansluiten bij die analyse. Vervolgens krijgt de Commissie twintig dagen tijd om eventuele sancties voor te stellen. De eurolanden spraken volgens Dijsselbloem alvast de hoop uit dat de Commissie zo snel mogelijk met haar voorstel voor de dag komt, en in één adem ook een nieuw begrotingstraject voor de twee landen op het Iberische schiereiland voorstelt.

Op papier is een financiële sanctie van 0,2 procent van het bruto binnenlands product mogelijk, maar de Commissie liet al verstaan dat ze boetes kan verlagen of tot nul herleiden indien Spanje en Portugal in een gemotiveerd verzoek kunnen uittekenen hoe ze uit hun penibele budgettaire situatie kunnen raken. "We moeten onze regels intelligent toepassen", aldus Moscovici, die beide landen een jaar uitstel wil gunnen.

Spanje en Portugal zitten al sinds 2009 op het strafbankje omdat hun begrotingstekort meer dan drie procent van hun bbp bedraagt. Portugal moest vorig jaar reeds opnieuw onder de drempel van drie procent duiken, maar het land bleef steken op 4,4 procent. Spanje moest zijn buitensporig tekort dit jaar wegwerken, maar ook dat zal allicht niet lukken. Vorig jaar noteerde Spanje een tekort van 5,1 procent en het land is na twee verkiezingen in een half jaar tijd nog steeds op zoek naar een nieuwe coalitieregering.

bron: Belga