Tour - Tom Dumoulin triomfeert in Pyreneeën

door
Belga
Leestijd 3 min.

De koninginnenrit in de 103e Tour is een prooi geworden voor Tom Dumoulin (Giant-Alpecin). De Nederlander soleerde zondag naar de zege op de Arcalis en hield aan de finish 38 seconden over op de Portugees Rui Costa, die in de sprint om de tweede plaats de Pool Rafal Majka achter zich liet. Thomas De Gendt, 33e op 8:50, was de eerste Belg aan de finish. Chris Froome (Sky) behield de gele leiderstrui. De 31-jarige Brit heeft zestien seconden voor op zijn landgenoot Adam Yates, leider in het jongerenklassement. De Ier Daniel Martin is op negentien seconden derde. Jurgen Van den Broeck is met een twintigste stek op 5:33 beste Belg in het klassement.

Bjj een stralend zonnetje, en al meteen 30 graden, gingen 197 renners van start in het Spaanse Vielha Val d'Aran voor een zware bergrit. Heel wat renners probeerden dan ook in de vroege vlucht mee te springen. Finaal reed een grote groep met ruim 40 renners weg. Onder hen drie Belgen: Serge Pauwels, Thomas De Gendt en Jan Bakelants. Ook de Spanjaarden Alejandro Valverde en Alberto Contador waren mee, maar al op de eerste col van de dag, de Port de la Bonaigua, moest Contador de rol lossen.

Team Sky wilde Valverde evenwel niet laten rijden en voerde de druk op. Daarop liet de derde van de jongste Giro zich uitzakken en daarna kreeg de kopgroep wel de zegen van het peloton. Het ging nog om 20 renners, onder hen Thibaut Pinot, Tom Dumoulin, Peter Sagan, Rui Costa, Rafal Majka en De Gendt, die de hele tijd een duel uitvocht met Pinot om de bollentrui. Een duel dat Pinot zou winnen. De voorsprong van de 20 vluchters steeg naar zes minuten en tot ieders verrassing stapte Alberto Contador na 100 kilometer ziek uit de wedstrijd.

De bonus van de kopgroep steeg naar 10 minuten bij het binnenrijden van Andorra. De Gendt ontdeed zich op de Côte de la Comella van zijn metgezellen en pakte de volle buit bovenaan. Hij wachtte niet en zette solo zijn tocht voort. Ietwat voortvarend bleek wat later. Op de voorlaatste klim stond hij geparkeerd en uiteindelijk zou hij nog na de groep met favorieten finishen.

Vooraan barstte vlak voor de slotklim naar Arcalis de strijd om de dagzege los. George Bennett probeerde het verschillende keren, ook Majka en Costa, maar het was uiteindelijk Dumoulin die vlak aan de voet van de slotklim wegsprong en soleerde naar de zege, in danteske omstandigheden, want de laatste zes kilometer barstte een onweer los boven de Arcalis.

In de strijd om het geel duurde het lang vooraleer de debatten werden geopend, omdat Sky een ontzettend hoog tempo oplegde. Wilco Kelderman en Pierre Rolland moesten als eerste lossen. Het was Sergio Henao die het pad effende voor Froome en Dan Martin reageerde. Daarna was het de beurt aan Froome op zo'n 3 kilometer van het einde. Fabio Aru kon niet volgen en ook Tejay Van Garderen verdween vooraan. Nairo Quintana antwoordde evenwel gezwind op de aanval van Froome en zou in een groepje van zes klassementsrenners finishen op 6:35 van Dumoulin, die na een tijdrit in de Giro en het Nederlands kampioenschap tijdrijden, zijn derde zege van het seizoen boekte.

Na een rustdag trekt het peloton dinsdag van het Andorrese Escaldes-Engordany naar Ravel. De 197 kilometer lange tiende rit start met een col van eerste categorie: de Port d'Envalira, 22,8 kilometer lang en een gemiddeld stijgingspercentage van 5,5 procent. Daarna is het alleen maar dalen naar Revel, waar een klimmetje van derde categorie, op zeven kilometer van de aankomst, de laatste hindernis vormt.

.

bron: Belga