EK atletiek - De Belgian Tornados voelden zich als "wapenbroeders" in de strijd voor goud

door
Belga
Leestijd 3 min.

De Belgian Tornados hebben België zondag een tweede gouden medaille bezorgd na die van Thomas Van der Plaatsen donderdag in de tienkamp. De Belgische estafetteploeg op de 4x400 meter zorgde voor vuurwerk op de vijfde en laatste dag van het EK in Amsterdam met een spannend kijkstuk tot op de eindmeet. Julien Watrin, Jonathan Borlée, Dylan Borlée en Kevin Borlée liepen in 3:01.10, de beste Europese tijd van het seizoen, naar het goud op de 4x400 meter. Kevin Borlée hield als laatste loper met een kanontijd van 44.98 nog in extremis Polen af, dat die zich tevreden moest stellen met zilver in 3:01.18. Favoriet Groot-Brittannië liet zich verrassen en werd pas derde (3:01.44).

"We hebben allemaal heel goed gelopen, we mogen fier zijn op onszelf", reageerde Kevin Borlée. "Het ontbrak mij vrijdag wat aan ritme, Jonathan en Dylan waren een beetje gebleseerd en Julien heeft getoond dat hij heel sterk is. We hebben het maximum gegeven. Voor de wedstrijd hebben we tegen elkaar gezegd dat we alles zouden geven op de piste", voegde Kevin Borlée toe, die Hudson-Smith op een spectaculaire manier kon bijbenen in de laatste rechte lijn. "Ik heb vertrouwen in mijn kwaliteiten, ik heb niet getwijfeld. Hij was verrast me te zien en hij stortte ineen. Ik had pijn in de laatste 50 meter, maar ik slaagde erin om voorop te blijven. Zowel de Britten als de Polen zijn normaal gezien sterker dan ons, dus dat we ze hier kunnen verslaan geeft vertrouwen voor de Olympische Spelen in Rio."

De aflossing werd goed ingezet door Julien Watrin, die al zijn vierde wedstrijd in een week liep. "In een finale overstijg je jezelf en zit je vol energie. In het begin streden we meer tegen de chrono dan tegen de tegenstanders door de ruimte die tussen de banen ligt bij de start. Iedereen heeft een geweldig parkoers afgelegd, we mogen deze medaile koesteren. Als we zien dat de beste Europeaan (Hudson-Smith) zo'n grote voorsprong heeft en Kevin hem nog kan inhalen, dan wil dat zeggen dat Kevin iets ongelooflijks gedaan heeft. Na alle tegenslagen die we de voorbije weken gekend hebben, betekent deze overwinning heel veel. Voor de wedstrijd hebben we met meerdere Belgische atleten, niet enkel de zes atleten van de aflossingsploeg, samengezeten in de opwarmingsruimte en vertelde Jacques (Borlée, de coach) ons dat we vertrouwen moesten hebben en dat we wapenbroeders zijn."

Jonathan Borlée had het de laatste dagen niet makkelijk, maar kon zijn EK toch met een positieve noot aflsuiten. "Het was niet makkelijk. Zaterdag had ik niet de mentale weerstand om te lopen, maar de volledige ploeg heeft me er weer bovenop geholpen. Het was een goede wedstrijd in de reeksen, vandaag is het zelfs een medaille. We startten niet als favoriet dus we hadden niets te verliezen. Maar iedereen had vertrouwen in elkaar en dat is wat het verschil gemaakt heeft."

België werd vorig jaar in Praag in dezelfde samenstelling Europees kampioen indoor in een Europees record (3:01.96), waarbij coach Jacques Borlée voor Jonathan als derde loper en Dylan Borlée als tweede loper koos. Deze keer kreeg Dylan Borlée als derde loper de opdracht het contact te houden met de Britten om Kevin Borlée in een goede positie aan de laatste 400 meter te laten beginnen. "Ik wist dat Jack Green niet zo'n snelle starter is dus probeerde ik in zijn spoor te blijven. Toen hij na 150 meter een versnelling plaatste, probeerde ik te volgen. Dat was zwaar maar het is me gelukt. Dit geeft me enorm veel vertrouwen voor de Olympische Spelen in Rio", vertelde de jongste van de Borlée-broers.

De Belgen behaalden hun zevende medaille op een groot kampioenschap (Olympische Spelen, WK en EK) op de 4x400 meter sinds 2008.

.

bron: Belga