EK 2016 - Eder schenkt Portugal eerste Europese titel

door
Belga
Leestijd 3 min.

Portugal is voor het eerst Europees kampioen. Zondagavond versloegen de Portugezen in de finale in het Stade de France in Saint-Denis nabij Parijs gastland Frankrijk met 1-0 na verlengingen. Eder maakte in de 109e minuut de enige treffer. De Franse bondscoach Deschamps koos in zijn basisopstelling voor dezelfde elf die wereldkampioen Duitsland met 2-0 uitschakelden in de halve finale. Antoine Griezmann was toen de Franse held met twee doelpunten.

Bij Portugal keerde, in vergelijking met de halve finale tegen Wales (2-0), centrale verdediger Pepe terug uit blessure en nam William Carvalho na zijn gele schorsing zijn plaats voor de verdediging in. Daardoor verdwenen Bruno Alves en Danilo uit de ploeg. Renato Sanches, de aanwinst van Bayern München, werd met 18 jaar en 327 dagen de jongste speler ooit in een EK-finale. Hij deed daarmee beter dan Cristiano Ronaldo in 2004. Die was toen in de finale tegen Griekenland (0-1 verlies) 19 jaar en 150 dagen.

Ronaldo speelde zondag overigens zijn 21e match op een EK-eindronde, een verbetering van zijn eigen record. Veel plezier beleefde CR7 er echter niet aan. Hij moest al na 24 minuten vervangen worden met een blessure aan de linkerknie. In het begin van de match had Payet hem aangetrapt. Quaresma kwam in zijn plaats.

Veel sportieve hoogtepunten vielen er in een teleurstellende eerste helft niet te noteren. Griezmann was het gevaarlijkst maar zijn kopbal werd door Rui Patricio uit doel geweerd. Portugal verdedigde in blok en stelde offensief weinig voor.

Na de koffie bleven de kansen aanvankelijk schaars. Een fan zorgde dan maar even voor opwinding door het veld op te lopen.

Deschamps bracht kort voor het uur Coman voor Payet. Meteen daarna dreigde Griezmann met een schuiver. De Franse nummer 7 kreeg vervolgens dé mogelijkheid om de score te openen maar de Atleticospits kopte een gemeten voorzet van Coman van dichtbij over. Bijna de zevende treffer voor de topschutter van dit EK.

Een kwartier voor tijd toonde Olivier Giroud zich gevaarlijk. De Arsenalspits probeerde het met een gekruist schot maar ook hij vond Patricio op zijn weg.

In de 80e minuut kwam Portugal eindelijk opzetten. Hugo Lloris, de Franse goalie, sloeg eerst een verdwaalde voorzet weg en stond daarna paraat op een omhaal van Quaresma. De sterk spelende Sissoko antwoordde namens Les Bleus met een strak schot recht op Patricio.

Invaller André-Pierre Gignac, die Giroud kwam vervangen, had in de toegevoegde tijd nog een unieke kans om verlengingen te vermijden maar hij raakte de paal.

Op het einde van de eerste verlenging kwam de Portugese invaller Eder dichtbij de 1-0. Lloris pareerde diens kopbal. Vier minuten ver in de tweede verlenging viel de goal dan toch. Rijselspits Eder, opnieuw hij, klopte Lloris met een knap grondscherend schot. Een minuut eerder had Guerreiro de lat geraakt op een vrijschop voor de Portugezen.

Frankrijk zette in de absolute slotfase nog alles op alles om strafschoppen uit de brand te slepen, maar het team van bondscoach Fernando Santos hield stand.

Portugal volgt op de erelijst tweevoudig titelverdediger Spanje op. 'La Roja' sneuvelde op dit EK in de achtste finales tegen Italië.

bron: Belga