Militair die zwaargewond raakte in Mali terug in Nederland

door
Belga
Leestijd 1 min.

De 23-jarige militair die woensdag in Mali bij een mortieroefening zwaargewond raakte, is vrijdagavond op Schiphol geland. Hij werd meteen overgebracht naar het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht, zo meldde het Nederlandse ministerie van Defensie.

Het was de Duitse luchtmacht die de militair met een Airbus 310 vanuit het Malinese Gao naar Nederland bracht.

De soldaat raakte woensdag gewond in Mali, toen een mortier per ongeluk ontplofte tijdens een oefening op een schietstand in het noordoostelijke Kidal. Twee andere Nederlandse militairen kwamen om het leven, een 29-jarige sergeant en een 24-jarige korporaal. Hun lichamen worden naar verwachting volgende week naar Nederland overgebracht, aldus de Nederlandse Defensie. Nederland gaat de oorzaak van het ongeval onderzoeken, en stuurt binnenkort een team onderzoekers ter plaatse.

De drie behoorden tot dezelfde legereenheid en maakten deel uit van de VN-missie Minusma in Mali, die voornamelijk de oprukkende moslimextremisten en opstandige Toearegs in het land bestrijden. De Veiligheidsraad van de VN besliste vorige week om 2.500 extra blauwhelmen toe te voegen aan de vredesmacht in Mali, om de strijdmacht in het Afrikaanse land meer "proactief en krachtig laten optreden" om de stabiliteit in het land te verbeteren.

Bron: Belga