Zwitsers spreken zich op 27 november via referendum uit over kernuitstap

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Zwitserse volk zal zich op 27 november in een referendum kunnen uitspreken over een eventuele kernuitstap. Dat besliste de Zwitserse Bondsraad tijdens zijn laatste bijeenkomst van het jaar. Daarmee haalt de Groene Partij van Zwitserland op de valreep haar slag thuis. Het initiatief van de groenen, dat gestart werd kort na de kernramp van Fukushima in 2011, pleit voor een geprogammeerde kernuitstap, waarbij alle kerncentrales binnen een periode van maximaal 45 jaar stilgelegd moeten worden. Indien de veiligheid van de centrales niet gegarandeerd kan worden, moet dit proces versneld plaatsvinden. De partij wil de kernuitstap opvangen door in te zetten op energiebesparing en hernieuwbare energie.

Hoewel de Bondsraad dezelfde logica volgt en het belang van kernenergie gestaag wil afbouwen, staat ze weigerachtig tegen het opstellen van een deadline. Ook het parlement raadt aan om het initiatief van de groenen af te wijzen. De linkse partijen steunen het initiatief wel.

Twee andere referenda, rond de hervorming van het leger en het toezicht op telecommunicatie, werden afgewezen. Critici noemen het stemprogramma van 27 november dan ook bijzonder licht.

Bron: Belga