Vlaanderen mikt op 280 extra windmolens en 6,4 miljoen zonnepanelen tegen 2020

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Vlaamse regering heeft haar becijferd plan met energiedoelstellingen tegen 2020 klaar. Dat plan mikt vooral op extra hernieuwbare energie uit zon, wind en warmte. Om de doelstellingen te halen zullen er tegen 2020 280 extra windmolens moeten komen en 6,4 miljoen bijkomende zonnepanelen. "Voor elke Vlaming één zonnepaneel", zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld). "Ambitieus, maar niet onrealistisch", aldus Tommelein. Om de energiedoelstellingen te halen moet Vlaanderen 10,3 procent van zijn energie uit hernieuwbare bronnen halen. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein heeft nu uitgerekend hoe Vlaanderen die ambitie wil halen. De Open Vld-minister trekt voluit de kaart van zon, wind en warmte. De rol van biomassacentrales wordt teruggeschroefd. Zo zit de biomassacentrale van Max Green in Gent niet in de cijfers, die van Langerlo nog wel.

In vergelijking met 2014 wordt de lat voor zonne-energie tegen 2020 31 procent hoger gelegd. Daar gaat de doelstelling concreet van 2.670 GWh naar 3.510 GWh. Voor wind gaat de ambitie in dezelfde periode van 2.094 GWh naar 2.913 GWh of 39 procent meer. Voor warmte blijft de stijging beperkt van 9.170 GWh naar 9.300 GWh, maar dat heeft volgens Tommelein te maken met het feit dat warmte nu al een derde van de doelstelling uitmaakt.

Concreet betekent dit dat er de komende jaren 280 windmolens en 6,4 miljoen zonnepanelen moeten bijkomen. "Als iedere Vlaming vandaag één zonnepaneel legt, halen we morgen onze doelstelling voor zonne-energie", zegt Tommelein.

De Open Vld-minister werkt volop plannen uit om de doelstellingen in concrete acties te gieten. Het zonneplan werd eerder al voorgesteld, het windplan is voor het najaar en in het voorjaar van 2017 voorziet Tommelein nog een warmteplan.

bron: Belga