"NAVO zou zich veel beter concentreren op terreurgroep IS"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De NAVO miskijkt zich volledig op de Russische dreiging en zou zich veel beter concentreren op terreurgroep IS en de instabiliteit op haar zuidelijke flank. Die boodschap lanceerde het Kremlin vandaag, op een moment dat de NAVO-leiders in Warschau hun militaire versterkingen op de oostflank beklinken. Rusland staat centraal op de tweedaagse NAVO-top. Onder druk van Polen en de Baltische staten gaat de alliantie zich opnieuw forser tonen op haar oostelijke flank. Zij vrezen immers de grote Russische buur, die in 2014 de Krim annexeerde en nauwelijks bedekte steun gaf aan de separatisten in Oekraïne. Vier multinationale bataljons, elk tot duizend man sterk, zullen officieel aangekondigd worden in Warschau. Ze komen bovenop de versterkingen, extra mini-basissen en vooruitgeschoven militair materiaal die sinds 2014 al gelanceerd zijn.

De westerse versterkingen zijn echter koren op de molen van Vladimir Poetin. De Russische president grijpt ze maar wat graag aan om de NAVO in eigen land als agressief af te schilderen. "Het is absurd om te spreken van een Russische dreiging op een moment dat in het centrum van Europa tientallen doden vallen en in het Midden-Oosten dagelijks honderden mensen het leven laten", lanceerde het Kremlin vandaag. "Dit moet wel een absoluut kortzichtige organisatie zijn om de focus zodanig te verdraaien."

Volgens Moskou bemoeilijkt de NAVO-houding de onderlinge toenadering, op een moment dat de relaties al op een absoluut dieptepunt zitten. "Als zij de anti-Russische hysterie en Russofobie moeten oppoken, om vervolgens tegen die emotionele achtergrond en zo dicht bij de Russische grens lucht- en grondtroepen te stationeren, dan is het onwaarschijnlijk dat we ook maar enige reden zouden kunnen vinden voor samenwerking", klonk het vandaag in een mededeling.

Nochtans is er wel degelijk een basis om op voort te gaan, besluit het Kremlin. "Indien het werk inderdaad toegespitst zou worden op het versterken van het vertrouwen op het continent en op wat ons écht allemaal bedreigd en overal in Europa levens kost: terrorisme."

Bron: Belga