NAVO-bondgenoten doen beloftes voor nieuwe bataljons in Oost-Europa

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Verenigde Staten zullen duizend militairen leveren voor de nieuwe NAVO-bataljons die in Oost-Europa voor spierballengerol moeten zorgen richting Rusland. Ook het Verenigd Koninkrijk en Nederland hebben in de marge van de NAVO-top in Warschau al cijfers gelanceerd. België zal ook zijn deel moeten doen, maar loste nog geen details. In totaal komen er vanaf 2017 multinationale bataljons in Polen, Estland, Letland en Litouwen, telkens tot duizend man sterk. De vier bataljons zullen continu roteren, om de afspraken met Rusland van na de Koude Oorlog toch minstens naar de letter te blijven respecteren.

Het doel is duidelijk: Rusland op het hart drukken dat een aanval tegen één bondgenoot gelijk staat met een aanval tegen alle 28. Vooral de oostelijke lidstaten hadden aangedrongen op de versterkingen. Zij vrezen immers de grote Russische buur, die in 2014 de Krim annexeerde en nauwelijks bedekte steun gaf aan de separatisten in Oekraïne.

Ook België zal een bijdrage moeten leveren. In de Kamer liet premier Charles Michel deze week al verstaan dat ons land voor zijn bijdrage mikt op samenwerking met de Benelux, Litouwen en Duitsland. Meer details of concrete cijfers zijn voorlopig niet bekend.

Duitsland neemt in elk geval de leiding over het bataljon in Litouwen. Naar alle waarschijnlijkheid komen de Belgen dus onder Duitse hoede. Ook Nederland trekt naar de meest zuidelijke Baltische staat. Premier Mark Rutte had het op de Nederlandse omroep NOS over honderd tot honderdvijftig militairen. Het Verenigd Koninkrijk neemt dan weer de leiding in Estland en trekt daar vijfhonderd manschappen voor uit.

Parallel aan het machtsvertoon wil de NAVO de lijnen met Moskou wel zo veel mogelijk openhouden. De opgevoerde militaire aanwezigheid moet een hernieuwde dialoog met Moskou mogelijk maken vanuit een sterke positie, luidt het. De alliantie is immers niet uit op een nieuwe Koude Oorlog, zo herhaalt secretaris-generaal Jens Stoltenberg telkens weer. En ook de Franse president François Hollande onderstreepte vandaag dat Rusland een partner is, "geen dreiging".

bron: Belga