EK atletiek - Belgian Tornados en discuswerper Milanov zijn dit weekend Belgische medaillehoop

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vicewereldkampioen Philip Milanov is zaterdag op de vierde dag van het Europees kampioenschap atletiek in Amsterdam één van de favorieten in de finale van het discuswerpen .De Belgian Tornados gaan op de 4x400 meter op zoek naar een finaleticket, om zondag opnieuw een gooi te kunnen doen naar de gouden medaille. De estafetteploeg van coach Jacques Borlée verraste in 2012 op het EK in Helsinki vriend en vijand door met de eerste plaats aan de haal te gaan. Door de lichte voetblessure van Kevin Borlée en de vormdip van zijn broer Jonathan lijkt het echter moeilijk om dat kunststukje te herhalen.

Na de vierde plaatsen van Kevin Borlée (400m) en de verrassende Ben Broeders (polsstokspringen) weegt zaterdag alle hoop op een tweede Belgische medaille op de brede schouders van discuswerper Philip Milanov. De Bruggeling, die woensdag zijn 25e verjaardag vierde, wierp in de kwalificaties zijn discus op het Museumplein meteen 64m53 ver. De Brugse vicewereldkampioen voldeed met zijn eerste worp aan de kwalificatielimiet voor de finale, die 64 meter bedraagt.

Ismael Debjani en Isaac Kimeli kunnen in de finale van de 1.500 meter, om 21u50 het slotnummer van zaterdag, misschien voor de verrassing zorgen.

Bij de vrouwen werken Axelle Dauwens en de Belgische junior Nenah de Coninck (19) zaterdag de halve finales van de 400 meter horden af. Louise Carton verdedigt haar kansen op de 5.000 meter.

Zondag staat de halve marathon voor het eerst op het programma van het Europees kampioenschap. Soufiane Bouchikhi, vrijdag zevende op de 10.000 meter, zou meedoen in de straten van Amsterdam, maar wil eerst afwachten hoe hij van de 10 kilometer herstelt. Het sluitstuk van zondag is voor de landenteams op de 4x400 meter, waarin de Belgian Tornados op nieuw eremetaal jacht maken.

.

bron: Belga