Poetin en Obama willen coördinatie rond Syrië versterken

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Russische en Amerikaanse presidenten Vladimir Poetin en Barack Obama zijn woensdag tijdens een telefoongesprek overeengekomen om "de militaire coördinatie te versterken" tussen de twee landen in Syrië. Dat hebben het Kremlin en het Witte Huis aangekondigd. Het telefoongesprek vond plaats in de aanloop naar de NAVO-top die vrijdag van start gaat in Warschau "Beide partijen hebben bevestigd dat ze de coördinatie tussen de Russische en Amerikaanse militairen in Syrië willen versterken", aldus het Kremlin in een persbericht, zonder details te geven over welke vorm deze coördinatie zal aannemen.

Poetin heeft zijn Amerikaanse collega ook opgeroepen om ervoor te zorgen dat de "gematigde rebellen" zich losmaken van de jihadisten van het al-Nusrafront en van andere extremistische groepen "die niet betrokken zijn bij het staakt-het-vuren", klinkt het.

Het Witte Huis liet dan weer weten dat Obama zijn "ongerustheid" opnieuw heeft uitgedrukt over het niet respecteren van het staakt-het-vuren door de Syrische overheid. Hij riep bondgenoot van het regime Moskou op om "druk te zetten" op het regime in Damascus zodat het zijn verantwoordelijkheden opneemt.

De twee staatsleiders benadrukten bovendien het belang van de voortzetting van de vredesgesprekken onder leiding van de Verenigde Naties, die sinds begin dit jaar in het Zwitserse Genève worden gevoerd, maar waarin geen vooruitgang wordt geboekt.

Rusland en de Verenigde Staten werken al samen in Syrië, en Moskou had eerder al opgeroepen om "sterke gezamenlijke acties te ondernemen tegen het al-Nusrafront". In mei had Rusland zelfs voorgesteld om gezamenlijke luchtaanvallen te voeren tegen de jihadistische groeperingen in Syrië, maar dat voorstel werd meteen verworpen door Washington.

Bij het conflict in Syrië zijn op vijf jaar tijd al meer dan 280.000 doden gevallen. Miljoenen mensen zijn op de vlucht geslagen. Alle pogingen om tot een vredesakkoord te komen zijn tot nu toe mislukt en wanneer er een staakt-het-vuren wordt ingevoerd, zoals dat door de VS en Rusland eind februari, wordt die telkens door minstens een van de strijdende partijen verbroken.

Bron: Belga