Europese prijs voor Brusselse voetgangerszone

door
Belga
Leestijd 1 min.

De voetgangerszone in de Brusselse binnenstad is vandaag bekroond met een Europese prijs. Omdat in het hart van de stad voetgangers en fietsers worden aangemoedigd, is de voetgangerszone een van de drie winnende projecten van de 11de Europese onderscheiding op het gebied van stedenbouw en ruimtelijke ordening. De Stad Brussel vindt de prijs een grote eer, zo staat het in een persbericht. "Hiermee wordt het streefdoel van de stad bevestigd, met name de wens om het stadscentrum terug beschikbaar te stellen voor de inwoners en bij te dragen tot een gezond milieu."

Het schepencollege dankt uitdrukkelijk projectmanager Jan Schollaert voor de inspanningen die hij levert. Schollaert is stedenbouwkundige en is de stuwende kracht achter de ontwikkeling van de voetgangerszone, in opdracht van het college. Schollaert mocht in naam van de stad de onderscheiding in ontvangst nemen.

De Europese onderscheiding op het gebied van stedenbouw en ruimtelijke ordening wordt tweejaarlijks uitgereikt door de Raad voor Europese Stedenbouw (ECTP-CEU). Al 22 jaar worden stedenbouwkundige projecten beloond die bijdragen tot een betere levenskwaliteit in rurale en stedelijke omgevingen.

De Brusselse voetgangerszone, die onlangs weer hertekend werd, is beloond "omwille van het feit dat voetgangers en fietsers worden aangemoedigd in het hart van de stad en dat er wordt gezocht naar een nieuw evenwicht tussen woon- en toeristische wijken via de herwaardering van de sociale en milieuaspecten van de beschikbare ruimte, met als streefdoel de openbare ruimte opnieuw ter beschikking te stellen van de bevolking".

bron: Belga