EK atletiek - Van der Plaetsen: "Deze Europese titel is onverklaarbaar, twee jaar na mijn kanker"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Tienkamper Thomas Van der Plaetsen heeft zich donderdag op het EK atletiek in Amsterdam tot Europees kampioen gekroond. De Oost-Vlaming verzekerde zich verder dankzij zijn 8.218 punten van een ticket voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (5-21 augustus). Bij Van der Plaetsen werd in september 2014 teelbalkanker vastgesteld. Tijdens zijn revalidatie werd hij bovendien gehinderd door een elleboogblessure. In zijn eerste tienkamp van het seizoen zette hij echter een memorabele prestatie neer.

"Ik heb voor elk punt gevochten en heb elk punt verdiend", stelde Van der Plaetsen, die zijn gouden medaille uit handen van IAAF-voorzitter Sebastien Coe kreeg. "Het was een zeer moeilijke tienkamp. De omstandigheden, met veel wind, waren lastig. De scores zijn dan ook niet zo hoog. Europees kampioen, twee jaar na mijn kanker, dat is onverklaarbaar. Ik voel me fantastisch. Ik heb er nooit aan getwijfeld dat ik me zou kwalificeren voor Rio, ik wist dat ik in staat was om het minimum (8.100 ptn) te halen. Ik ga naar de Spelen om de top acht te bereiken en mijn persoonlijk record (8.255 ptn) te verbeteren. Dat zou fantastisch zijn."

"Ik was al fier op mijn gouden medaille van vorig jaar op de Universiade in Gwangju en op mijn WK in Peking (14e), maar dit is nog iets anders. Ik heb veel geleerd tijdens mijn ziekte. Zo leerde ik ondanks alles positief te blijven en te vechten. Ik heb geleerd geconcentreerd te blijven, zelfs al voel ik me fysiek minder. Ik wou naar Rio gaan, maar ik had slechts één kans. Met mijn elleboogblessure en gezien het feit dat mijn lichaam minder sterk is, kan ik geen drie tienkampen per jaar doen. Ik moest kiezen: ofwel Götzis waar alles perfect geregeld is voor meerkampers, ofwel een kampioenschap met meer adrenaline. Ik heb het risico genomen voor het EK te kiezen, met het gewenste resultaat. In de afsluitende 1.500 meter wist ik op 500 meter van de meet dat ik gewonnen had. Maar ik wist ook dat ik nog moest strijden om een mooie totaalscore te behalen", besloot Van der Plaetsen.

bron: Belga