EK 2016 - Griezmann leidt Frankrijk naar derde EK-finale

Frankrijk heeft donderdagavond in de tweede halve finale van het EK in eigen land Duitsland opzijgezet met 0-2. Topschutter Antoine Griezmann zette met twee goals zijn ijzersterk toernooi nog eens in de verf. De Fransen nemen het in de finale op tegen Portugal, dat woensdag Wales versloeg met 2-0. De Duitsers begonnen in Marseille het best aan de partij. Met veel balbezit en snelle combinaties creeërden ze mogelijkheden, via Thomas Müller en kapitein Bastian Schweinsteiger. De Manchester United-middenvelder speelde donderdag zijn 38e wedstrijd op de eindronde van een groot toernooi, een record. Frankrijk speelde vooral op de tegenaanval en versierde, via topschutter Griezmann, twee kansjes. In de toegevoegde tijd van de eerste helft kon Frankrijk toch nog afstand nemen. Schweinsteiger raakte de bal na een hoekschop met de hand en scheidsrechter Nicola Rizzoli wees onverbiddelijk naar de stip. Griezmann nam het cadeautje in dank aan en stuurde Manuel Neuer de verkeerde kant uit.

Na de pauze waren het verrassend de Fransen die doorduwden. Olivier Giroud en Griezmann dreigden al binnen de eerste honderd seconden van de tweede helft. Nadien namen de Duitsers opnieuw het commando over. De Fransen plooiden achteruit en Duitsland slaagde er niet in kansen te creeëren. Na 72 minuten legde "Man van de Match" Griezmann de wedstrijd in een definitieve plooi. De Atletico Madrid-aanvaller en topschutter van dit EK strafte, op assist van Paul Pogba, Duits geklungel af. De Duitsers reageerden nog met een schot van Joshua Kimmich, dat de paal likte, en kopballen van Benedikt Höwedes en Müller, maar het bleef 0-2.

Zondag speelt Frankrijk in het Stade de France in Parijs de finale van het EK. Daarin is Portugal de tegenstander. Cristiano Ronaldo en co. maakten woensdag met een 2-0-zege een einde aan het sprookje van Wales.