Franse economie steekt Britse voorbij

Twee weken na het Brexit-referendum is het pond sterling zo laag gezakt dat het Verenigd Koninkrijk onverwacht is voorbijgestoken door Frankrijk in de rangschikking van ‘s werelds grootste economieën.
door
Charlotte
Leestijd 2 min.

Het Verenigd Koninkrijk likt de wonden van de Brexit. Na de nipte overwinning van het Leave-kamp heerst er onrust op de Europese financiële markten. De Britse munt blijft naar beneden tuimelen en is voor het eerst sinds 1985 onder de grens van 1,3 dollar (omgerekend 1,2 euro) gedoken. Bovendien berekende Reuters dat het Verenigd Koninkrijk zijn vijfde plaats in de rangschikking van ‘s werelds grootste economieën heeft moeten afstaan aan Frankrijk. Niet omdat de Franse economie plots zo sterk presteert, wel omdat het pond voor het eerst sinds 2013 onder 1,17 euro is gedaald. Dat schrijft De Tijd.

Frankrijk is vijfde grootste economie

Zoals bekend wordt de rangschikking van de grootste economieën wereldwijd bepaald door het bruto binnenlands product (bbp), ofwel de som van alle goederen en diensten die een land op een jaar produceert. Die lijst wordt al jaren aangevoerd door de Verenigde Staten, gevolgd door een al even onbetwiste nummer twee, China. Op de derde plaats staat Japan en de vierde is voor Duitsland. De vijfde plek wordt nu niet meer ingenomen door het Verenigd Koninkrijk maar door Frankrijk, dat sterk vergelijkbaar is qua bevolkingsaantal. Op basis van de Britse economie is nu nog 2.172 miljard euro groot, of 10 miljard minder dan de Franse.

Momentopname

Ook in dollar, de gebruikelijke munt om het bbp uit te drukken in internationale statistieken, is de Franse economie nu groter dan de Britse. Toch gaat het hier slechts om een momentopname. Reuters geeft zelf toe dat voor de berekening van het bbp de gemiddelde wisselkoers van de lokale munt tegenover de dollar over het hele jaar in aanmerking wordt genomen. Bovendien zijn Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk de voorbije twintig jaar wel vaker van plaats gewisseld. In 1997 staken de Britten de Fransen voorbij, elf jaar later gebeurde het omgekeerde na een sterke daling van het pond door de financiële crisis. Sinds 2014 stond het VK weer op die vijfde plek, maar daar zou dit jaar dus opnieuw verandering in kunnen komen.