Magnette koppelt akkoord aan garanties tegen verlaging Britse vennootschapsbelasting

door
Belga
Leestijd 2 min.

Waals minister-president Paul Magnette wil dat België zich hard opstelt in de onderhandelingen met Groot-Brittannië over het vertrek van het land uit de Europese Unie. Zo wil hij een nieuw akkoord met Londen koppelen aan garanties dat de Britse vennootschapsbelasting niet wordt verlaagd, zo bleek vandaag tijdens een debat over de Brexit in het Waalse parlement. De Britse minister van Financiën George Osborne kondigde maandag aan dat hij de vennootschapsbelasting wil verlagen van 20 tot 15 procent. Daarmee wil hij de aantrekkingskracht van Groot-Brittannië voor bedrijven vrijwaren nadat een meerderheid van de Britse kiezers ervoor heeft gekozen om de Europese Unie te verlaten.

"We moeten de Britten zeggen: 'Er komt geen handelsakkoord, geen associatie-akkoord, geen enkel akkoord indien jullie de vennootschapsbelasting laten dalen'. Als dat geen voorwaarde is, dan komen er geen andere onderhandelingen", aldus Magnette, uithalend naar fiscale concurrentie die de Europese landen uit elkaar speelt.

Indien er zo'n referendum in Wallonië zou georganiseerd worden, dreigen ook daar de Europese idealen het onderspit te delven, vreest Magnette. "Helaas zijn onze medeburgers kwaad over wat men heeft gedaan met Europa, met zijn zeer neoliberale inhoud", aldus de socialist. Hij pleit voor een herijking van het Europese project op basis van drie assen: het einde van het stabiliteitspact en de "besparingslogica", de strijd tegen sociale dumping en de strijd tegen fiscale fraude. "Pas nadien zal men zien of er een federale hervorming nodig is, of versterkte samenwerkingen met 6, 12 of 15."

Voor Wallonië heeft een Brexit onder meer tot gevolg dat de regio's op termijn mogelijk minder structuurfondsen zouden ontvangen. "We moeten zeer waakzaam zijn tijdens die onderhandelingen", waarschuwde Magnette. Groot-Brittannië draagt ook netto bij aan het landbouwbudget, maar de Brexit kan volgens minister van Landbouw René Collin ook een kans bieden om de ultraliberale Britse visie op landbouw terug te dringen in het Europese beleid.

bron: Belga