Al 50 verdachten gevat voor geweld na Antwerp-Eupen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De verschillende onderzoeken naar gewelddadige incidenten na afloop van de voetbalwedstrijd Antwerp-Eupen van 30 april hebben al tot de identificatie van vijftig verdachten geleid. Dat hebben politie en parket vandaag bekendgemaakt op een persconferentie. De onderzoeken lopen nog en de speurders hopen uiteindelijk zelfs een honderdtal personen te kunnen identificeren. De schade wordt intussen geschat op zowat één miljoen euro, onder meer aan politievoertuigen. De wedstrijd in kwestie eindigde in een scoreloos gelijkspel en dat leverde de nodige frustraties op bij de Antwerp-supporters, die immers op die manier de promotie naar eerste klasse voor 'The Great Old' in rook zagen opgaan. Hoewel de politie zich daarop voorbereid had en met 400 manschappen ter plaatse was, braken zware onlusten uit. Enkele tientallen supporters beschadigden onder meer wagens, woningen en het openbaar domein en gingen de confrontatie aan met de ordediensten.

"Twaalf politiemensen raakten gewond en er hadden zelfs doden kunnen vallen", stelt burgemeester Bart De Wever (N-VA). "Dit mag echter niet het begin zijn van een nieuwe periode van voetbalgeweld zoals in de jaren tachtig en negentig. De daders zullen boeten, letterlijk en figuurlijk. Potje breken is potje betalen, dat is allicht de enige taal die ze begrijpen."

Het parket opende twee gerechtelijke en acht opsporingsonderzoeken naar de feiten. Voor het in brand steken van een politiecombi werden met de hulp van camerabeelden elf verdachten gevat, onder wie drie minderjarigen. In een ander dossier van geweld ten aanzien van politiediensten werden nog eens tien verdachten voorgeleid. Zij zijn, op twee na, intussen allemaal weer vrijgelaten, al dan niet onder voorwaarden zoals een stadionverbod.

bron: Belga