Rajoy begint gesprekken over Spaanse regeringsvorming

door
Belga
Leestijd 1 min.

Negen dagen na de nieuwe parlementsverkiezingen in Spanje is waarnemend premier Mariano Rajoy de gesprekken voor de vorming van een nieuwe regering begonnen. De politicus van de conservatieve Volkspartij (PP) had vandaag in Madrid een ontmoeting met vertegenwoordigers van de regionale partij Coalición Canaria (CC/Canarische Coalitie), die bij de stembusgang slechts een zetel behaalde. De PP had de nieuwe verkiezingen op 26 juni wel gewonnen en in vergelijking met de vorige iets beter gepresteerd, maar greep opnieuw naast de op 20 december verspeelde absolute meerderheid. De Volkspartij kwam uit op 137 van in totaal 350 zetels in het parlement. Daarom moet Rajoy bij zijn overleg de steun van minstens 39 afgevaardigden van andere partijen binnenhalen.

Na een vergadering van ruim een uur in het Madrileense regeringsgebouw Palacio de la Moncloa verklaarde CC-secretaris-generaal José Miguel Barragán aan de pers dat zijn partij bereid is om over een PP-regering te onderhandelen. Rajoy had zich bereid getoond tot compromissen.

Rajoy (61) is voorstander van een "grote coalitie" met de als tweede geëindigde socialisten (PSOE), die eind juni 85 zetels binnenrijfden. Omdat PSOE-voorzitter Pedro Sánchez (44) al herhaaldelijk heeft laten verstaan dat hij die mogelijkheid uitsluit en ook andere grotere partijen een gelijkaardig standpunt innenmen, overweegt Rajoy volgens mediaberichten zelfs de vorming van een minderheidsregering.

bron: Belga