Laagste misdaadcijfers in 15 jaar

door
Belga
Leestijd 1 min.

De politie heeft nog nooit zo weinig criminele feiten geregistreerd sinds ze in 2000 begon te turven. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws vanmorgen op basis van de officiële politiestatistieken. Op vlak van mensensmokkel, terrorisme en cybercrime moet ze wel een tandje bijsteken. Vorig jaar telde de politie 898.826 criminele feiten in België. Dat is een daling van 7,7 procent tegenover 2014. Daarmee zakken de cijfers voor het vierde jaar op rij en is er sprake van een echte trend.

Volgens de politie komt dat deels door de verhoogde terreurdreiging sinds de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in januari 2015. Die zorgde voor meer politie en militairen op straat en dus voor een verhoogde pakkans - wat een ontradend effect heeft op criminelen. De politie ziet ook nog andere verklaringen: de economie die het beter doet, lagere grondstofprijzen en beter gebruik van technologieën als nummerplaatherkenning.

Enkele misdaadcategorieën stijgen wel fors. Aangiftes van terrorisme nemen toe met bijna 70 pct, wapenhandel met meer dan 50 pct, internetfraude met 12,4 pct en mensensmokkel met 7 pct. En hoewel het aantal woninginbraken daalt (-8,7 pct), zijn er wel fors meer home invasions (+28,4 pct).

bron: Belga