E-commerce kent opgang, maar nachtwerk vormt nog probleem

door
Belga
Leestijd 2 min.

De e-commerce heeft in ons land een forse opgang gekend. In 2015 was ruim een vijfde (22,3) van de omzet van Belgische bedrijven toe te schrijven aan e-commerce en 55,2 procent van de Belgen bestelde vorig jaar iets online, zo blijkt vanmiddag uit de Barometer van de Informatiemaatschappij van de federale overheidsdienst Economie. Toch is nachtwerk een rem op die ontwikkeling, zo zegt minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) bij de voorstelling van de barometer. Zowel wat betreft de omzet uit e-commerce als het aantal Belgen dat online-aankopen deed, scoort België beter dan het gemiddelde van de Europese lidstaten (respectievelijk 17,2 procent en 53 procent). Opmerkelijk daarbij is dat 34,6 procent van de in België gevestigde internetgebruikers online winkelden bij verkopers uit andere EU-landen. Dat aantal licht daarmee fors hoger dan het Europese gemiddelde (15,9 procent) en daar knelt het schoentje.

Van de tien grootste e-commercebedrijven die in ons land actief zijn, zijn er maar twee Belgisch, zo geeft minister De Croo dinsdag aan. "Daardoor hebben we de afgelopen jaren 30.000 tot 40.000 banen misgelopen", zegt hij. Aan de basis van die discrepantie ligt volgens hem de regeling rond nachtwerk.

Daarom sloten Belgische werkgevers en vakbonden eind vorig jaar op sectorniveau een akkoord over de invoering van nachtwerk in de e-commerce. Het duurde uiteindelijk tot midden maart voor het KB hierover werd gepubliceerd, maar sindsdien ontvingen de vakbonden nog geen enkele vraag van een bedrijf om een CAO hierover af te sluiten, bleek begin juni. Dat vindt De Croo "verontrustend". "Als blijkt dat er in de komende weken geen CAO's over worden afgesloten, moeten we een andere regeling vinden", zegt hij. "Dat kan bijvoorbeeld door nachtwerk wettelijk mogelijk te maken."

bron: Belga