'Depressieve ijsbeer' is overleden

door
Jelle
Leestijd 1 min.

Arturo, de laatste ijsbeer in gevangenschap, is overleden in Argentinië. Honderdduizenden mensen hadden zijn overplaatsing naar koudere oorden gevraagd.

Milieuorganisaties klagen het lot van Arturo al lang aan. Hij werd wereldnieuws toen honderdduizenden internetgebruikers in 2014 een petitie ondertekenden met de eis om hem over te plaatsen naar een verblijf in Canada. Internauten probeerden Arturo te helpen met hashtag #Freearturo op Twitter.

Snikheet

De ijsbeer, die gewend is aan koude temperaturen, moest in de zoo van Mendoza overleven in een loden hitte met temperaturen tot boven 40 graden Celsius. Hij had nauwelijks plaats om rond te wandelen en kon zich met moeite afkoelen in een plasje water met een diepte van zo'n halve meter. Bovendien vertoonde hij tekenen van depressie sinds zijn partner overleden was.

Gesloten

Het dier was 31 jaar, wat vrij oud is voor een ijsbeer. Volgens de dierentuin is hij dan ook gestorven door zijn ouderdom. De zoo in Mendoza is sinds vorige maand gesloten nadat bekendraakte dat 64 dieren er de dood hadden gevonden in een tijdsspanne van nauwelijks enkele maanden. Na onderzoek bleken de sterfgevallen te wijten zijn aan de slechte omstandigheden waarin de dieren opgesloten zaten. De zoo van Mendoza telt ongeveer 2.000 dieren op een oppervlakte van 48 hectaren. Greenpeace vraagt dat de locatie omgebouwd wordt tot een ecologisch reservaat. Momenteel onderzoek de regionale overheid die mogelijkheid.