Wereldwijd meer dan 70 journalisten gedood in half jaar tijd

door
Belga
Leestijd 1 min.

Sinds begin januari zijn elke week gemiddeld drie journalisten om het leven gebracht. Het aantal slachtoffers, dat na zes maanden al op 74 staat, blijft stijgen, zo meldt de NGO Press Emblem Campaign (PEC). "De lopende conflicten in verschillende landen liggen aan de basis van deze zeer hoge prijs die journalisten betalen voor het informeren van de publieke opinie", stelt Blaise Lempen, secretaris-generaal van de PEC. Volgens hem moet er nog meer inspanningen gedaan worden om straffeloosheid tegen te gaan.

Het aantal gedode journalisten in de periode tussen januari en juni stijgt al elk jaar sinds 2013, toen het aantal nog onder de 60 bleef. Het gevaarlijkste land was Afghanistan met tien dodelijke slachtoffers, gevolgd door Syrië (9), Mexico (8) en Jemen en Irak (7).

Volgens de PEC was twee derde van de gedode journalisten een bewust doelwit en werden veel van hen geviseerd door terroristische groeperingen. Zo maakte de taliban om en bij de 10 slachtoffers in Afghanistan en Pakistan, en zou Islamitische Staat (IS) verantwoordelijk zijn voor de dood van een dozijn journalisten in Turkije, Syrië en Irak.

De PEC wil dat de verantwoordelijken vaker vervolgd worden en pleit ook voor de vrijlating van journalisten die onterecht opgepakt zijn in Turkije en Egypte. De NGO veroordeelt de achteruitgang van de persvrijheid in die landen, alsook in Venezuela en Azerbeidzjan.

bron: Belga