Spaanse clubs moeten illegale overheidssteun terugbetalen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De zeven Spaanse voetbalclubs Real Madrid, FC Barcelona, Athletic Bilbao, Osasuna, Valencia, Hercules en Elche moeten de "illegale overheidssteun" die ze in eigen land gekregen hebben terugbetalen. Dat maakte de Europese Commissie vanmiddag in Brussel bekend. "Na afloop van drie onderzoeken heeft de Europese Commissie beslist dat de zeven clubs met de verkregen hulp een oneerlijk voordeel hebben genoten op de andere clubs", klinkt het in een mededeling van de EU-Commissie.

"Geld van de belastingbetaler gebruiken om professionele voetbalclubs te financieren kan voor een oneerlijke situatie zorgen", verduidelijkte EU-commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager. "Professioneel voetbal is een commerciële activiteit waar veel geld mee gemoeid is. Staatssteun kan enkel onder strikte voorwaarden. De subsidies die wij onderzocht hebben, voldeden daar niet aan."

Real Madrid moet de 18,4 miljoen euro terugstorten die de stad Madrid bij een grondtransactie aan overwaarde betaalde. Voor Valencia, Hercules en Elche bedraagt de schade respectievelijk 20,4 miljoen, 6,1 en 3,7 miljoen euro. Dat zijn de goedkope leningen die ze volgens Vestager ten onrechte van de stad Valencia hebben ontvangen. Real Madrid, FC Barcelona, Athletic Bilbao en Osasuna hebben volgens de Commissie twintig jaar lang te weinig belastingen betaald omdat ze als non-profitorganisaties werden behandeld. De Spaanse belastingdienst moet dit terugdraaien.

Voor de Nederlandse voetbalclubs PSV, NEC, Willem II, FC Den Bosch en MVV kwam er beter nieuws uit de bus. "In deze zaken hebben wij vastgesteld dat de staatssteunregels wel werden nageleefd", lichtte Vestager in Brussel het besluit toe. Daarmee is de dreiging van miljoenenboetes voor de Nederlandse voetbalclubs voorbij. Belgische clubs werden in het onderzoek niet geviseerd.

De Commissie begon in 2013 een onderzoek naar financiële steun bij zeven Spaanse en vijf Nederlandse clubs. Brussel onderzocht of Real Madrid, Barcelona, Athletic Bilbao en Osasuna ten onrechte vrijstellingen van sociale lasten en belastingschulden kregen. Daarnaast werden ook de leningen van Valencia aan de gelijknamige voetbalclub, Hercules en Elche bekeken. Ook het overhevelen van gronden tussen de stad Madrid en Real wekte de interesse van de Commissie. In Nederland sprong vooral een transactie uit 2011 tussen PSV en de stad Eindhoven. Zo kocht Eindhoven voor bijna 48,4 miljoen euro de voetbalgronden van de club en gaf deze in erfpacht weer aan PSV. Vestager erkende maandag dat deze grondtransactie marktconform was.

bron: Belga