Tour - Sagan wist niet dat hij won

door
Belga
Leestijd 2 min.

Na heel wat tweede plaatsen was het eindelijk weer raak voor Peter Sagan in de Tour. Van 2013 was het geleden dat hij er nog eens kon winnen, nu heeft hij meteen de dubbel beet. Een ritzege en geel. "Ik ben zelf verrast", sprak hij. "Ik dacht dat er nog twee vluchters voorop waren." Voor Sagan is het zijn eerste gele trui. "Die regenboogtrui staat me al heel goed", grapte hij, "maar om ook eens het geel te mogen dragen, daar ben ik wel heel trots op. Dit is toch wel speciaal. Ik heb hier lang op moeten wachten. Het is nooit gemakkelijk om te winnen, maar ik laat nooit de moed zakken. Mijn voorjaar was al heel goed", zei de winnaar van Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen", ik heb daarna kort vakantie genomen en vooral hard gewerkt. Winnen is nooit gemakkelijk en ik deed dit vandaag ook niet alleen. Wat Roman (Kreuziger) voor mij deed op die slotklim, zo lang op kop sleuren, is ongelooflijk. Hij zette me perfect af in het slot. Daarna viel het een beetje stil, keek iedereen naar elkaar en begon ik zelf met mijn sprint. Alaphilippe kwam nog heel kort en ik ben blij dat ik hem nog kon afhouden."

Sagan won in 2012 drie ritten in de Tour, in 2013 bleef het bij één rit en daarna stond hij droog. Wel won hij vier keer de groene trui op rij. "Net zo goed was ik hier vandaag weer tweede geworden", zei hij, "Ik neem de dingen zoals ze komen, ik geloof in mijn lot en vind plezier in mijn job. Mijn eerste twee profjaren waren stresserend, daarna ging het beter en ik amuseer me nu."

Opnieuw ging Sagan niet uit de weg dat het er gevaarlijk aan toe gaat in het peloton. "Nu draag ik die gele trui, maar misschien ben ik er na morgen al niet meer. Er rijden jongens rond in het peloton op een manier alsof het leven niet van belang is. Het is ongelooflijk, een groot verschil met mijn eerste Tour. Je weet nooit of je er de volgende dag nog bij bent. Ik ben wereldkampioen, maar dat geeft me geen speciaal statuut. Niemand kijkt daar naar. In de koers zijn er jongens die er gewoon hun hoofd bij verliezen, er zijn steeds meer domme valpartijen, zeker als het regent. Vroeger was er meer respect. Als een renner vroeger iets doms deed, kreeg hij een bidon naar zijn hoofd. Nu is dat helemaal veranderd."

Hij betreurde het tijdverlies van teammaat Alberto Contador "Het is jammer dat hij twee dagen op rij pech heeft", zei hij, "Tony Martin viel op Contador, ik zag het gebeuren, ik reed naast Alberto. Het is jammer dat hij 48 seconden verliest, maar de schade valt nog mee. Als hij sterk is, kan hij nog vechten voor de gele trui."

.

bron: Belga