Zelfmoordterroristen van aanslag in Istanboel wilden tientallen reizigers gijzelen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De drie zelfmoordterroristen van de luchthaven Atatürk in Istanboel waren van plan in de aankomsthal van de internationale terminal tientallen reizigers in gijzeling te nemen vooraleer ze hun explosieve ladingen zouden laten ontploffen. Dat schrijft de Turkse krant Sabah vandaag. Bij de drievoudige aanslag van dinsdagavond, de meest moorddadige van een reeks aanvallen in Istanboel sinds het begin van het jaar, zijn zeker 44 mensen omgekomen en meer dan 260 anderen verwond. Volgens de gezagsgetrouwe krant had de tol van het bloedbad nog veel hoger kunnen liggen, indien de terroristen aan de inkom van de terminal niet zouden opgemerkt geweest zijn door een politieagent. "Ze hadden hun jassen ondanks de hitte dichtgeknoopt om hun explosieven te verstoppen, maar dat vestigde juist de aandacht van burgers en de agent op hen", schrijft de krant.

Verschillende Turkse media publiceerden beelden van de bewakingscamera's op de luchthaven waarop de drie mannen te zien zijn met donkere jassen. Twee van hen droegen een baseballpet. Na de arrestatie gisteren van 13 personen in Istanboel, waaronder negen buitenlanders, en negen anderen in de westelijke provincie Izmir, zijn meer bijzonderheden bekend geraakt over de daders. Volgens de Turkse autoriteiten zou het gaan om een Rus, een Oezbeek en een Kirgiziër, wat wijst in de richting van de Islamitische Staat (IS), ook al heeft de terreurorganisatie de aanslag nog niet opgeëist.

De drie daders hadden volgens de krant Hürriyet een appartement gehuurd in de wijk Fatih, waar vooral veel Syriërs, Palestijnen, Libanezen en Jordaniërs wonen, en hadden vooraf al een bedrag van 24.000 Turkse pond (ongeveer 7.500 euro) voor een jaar betaald.

Bron: Belga