Fransen en Britten herdenken honderdste verjaardag van Slag aan de Somme

door
Belga
Leestijd 1 min.

Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk houden vandaag een gezamenlijke herdenkingsplechtigheid voor de Slag aan de Somme, die exact honderd jaar geleden van start ging. Ze herdenken daarmee een van de meest bloedige slagen die tijdens de Eerste Wereldoorlog heeft plaatsgevonden. De plechtigheid werd om 7.28 uur in Ovillers-la-Boisselle op gang geschoten met de lancering van een vuurpijl en doedelzakmuziek. Op exact hetzelfde tijdstip in 1916 hadden Britse en Franse soldaten met dertig ton explosieven Duitse posities opgeblazen, wat het begin van de strijd aan de Franse rivier betekende.

Daarnaast werden vanmorgen in Londen even voor half acht twee minuten stilte in acht genomen. Gisterenavond had de Britse koningin Elizabeth II ook al een herdenkingsmis bijgewoond in Westminster Abbey.

Vanmiddag zal de Britse premier David Cameron samen met prins Charles en met de Franse president François Hollande aan de Somme zijn eer betuigen aan de 1,2 miljoen mensen die bij de vijf maanden durende slag gedood werden of gewond of vermist zijn geraakt.

Bron: Belga