Canada gaat 1.000 militairen inzetten in Oost-Europa met NAVO

door
Belga
Leestijd 1 min.

Canada gaat duizend soldaten naar Letland sturen in het kader van de ontplooiing van vier bataljons door de NAVO in het oosten van Europa, als reactie op de annexatie van de Krim door Rusland, zo meldden Canadese media donderdag.

De Canadese minister van Defensie Harjit Sajjan zegt in een mededeling dat Canada, samen met de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, een van de vier meest betrokken landen zal zijn in de verhoogde aanwezigheid van de NAVO in Oost- en Centraal-Europa.

"Canada zal een tactische multinationale, roulerende groepering oprichten en leiden", aldus de minister, die eraan toevoegde dat er meer details zouden volgen op de volgende NAVO-top van 8 en 9 juli in Warschau.

De NAVO is in het oosten van Europa bezig met de grootste militaire opbouw sinds het einde van de Koude Oorlog, als reactie op de annexatie van de Krim door Rusland en op het conflict in het oosten van Oekraïne. Daarbij zullen in 2017 in de Baltische staten en Polen vier bataljons ontplooid worden, waarvan de manschappen door andere NAVO-lidstaten geleverd zullen worden. De maatregel moet wel nog goedgekeurd worden op de NAVO-top in Warschau.

Bron: Belga