Wales trakteert Rode Duivels op koude douche

De Rode Duivels hebben een flinke ontgoocheling opgelopen in Rijsel. Tegen Wales kwamen de Belgen vroeg op voorprong, maar gingen ze uiteindelijk met 3-1 onderuit. Hun EK zit erop.
Matthias

De Belgen namen de wedstrijd van bij de aftrap in handen. Dankzij een moordend tempo dwongen ze meteen een driedubbele kans af, maar Wales redde telkens met veel overgave en minstens evenveel geluk.

Het bleek evenwel uitstel van executie, want na amper dertien minuten haalde Radja Nainggolan op zijn gekende manier de trekker over. Met een vaart van 107 kilometer per uur was het schot onhoudbaar voor de Welshe doelman Hennessey.

Het tweede doelpunt van de AS Roma-middenvelder op dit EK bezorgde de Rode Duivels zo een vroege en verdiende voorsprong: 1-0. Wales had alle moeite van de wereld om de kwieke Belgen aan banden te leggen, wat in de eerste vijfentwintig minuten al resulteerde in drie gele kaarten voor de Draken.

Toch gebeurde wat niemand zag aankomen. Nadat Courtois eerst nog een inzet knap kon pareren, was het even later op hoekschop wel raak voor Wales. De Belgische afweer - met Denayer als vervanger van Vermaelen en Jordan Lukaku in de plaats van Vertonghen - liet aanvoerder Williams ongehinderd binnenkoppen: 1-1. Een serieuze opdoffer voor de Belgen, die in het restant van de eerste periode het overwicht aan de tegenstander moesten laten.

Inbreng Fellaini

Om opnieuw voet aan grond te krijgen, wisselde Wilmots bij de rust Carrasco voor Fellaini. Dat pakte aanvankelijk goed uit, met kansen voor achtereenvolgens Romelu Lukaku, De Bruyne en Hazard. Drie pogingen die op een haar na het doel misten.

De Belgen leken zich dus te herpakken, maar opnieuw kregen ze het deksel op de neus. Met een knappe beweging kon Robson-Kanu de verdediging van de Duivels makkelijk uitspelen, waarna hij oog in oog met Courtois beheerst afwerkte: 2-1 en België na vijfenvijftig minuten op achtervolgen aangewezen.

Onder impuls van de ingevallen Fellaini, Mertens en Batshuayi probeerden de Belgen het tij nog te keren, maar doelrijpe kansen leverde dat niet op. Het was integendeel Wales dat drie minuten voor tijd de score kon aandikken. Vokes kopte de bal onhoudbaar voorbij Courtois en zorgde zo voor de 3-1-eindstand.

Zo Wales mag in de halve finales aan de bak tegen tegen Portugal. De Rode Duivels moeten - net als op het WK twee jaar geleden - al na de kwartfinales hun koffers pakken in Frankrijk. (ma)