Wetenschappers ontdekken vogels uit tijd van dinosaurussen

door
Charlotte
Leestijd 1 min.

In Myanmar hebben wetenschappers twee nog bijna intacte vleugels gevonden van jonge vogels die bijna honderd miljoen jaar geleden leefden. De veren zijn zo goed bewaard gebleven dat zelfs de kleurenpatronen nog te zien zijn.

De drie centimeter lange vleugels zijn van jonge vogels die ongeveer 99 miljoen jaar geleden leefden, dus in de tijd van de dinosaurussen. De anatomie van de vleugels wijst erop dat ze afkomstig zijn van de Enantiornithes, een groep vogels die ongeveer tegelijkertijd met de dinosaurussen uitstierf.

De vondst werd gedaan in een gebied in Myanmar met veel barnsteen, oftewel versteende hars van naaldbomen uit de prehistorie. Dat meldt een internationaal team van onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

De diertjes zijn waarschijnlijk omgekomen bij een bosbrand, en perfect bewaard gebleven door gesmolten hars die door de hitte uit de bomen droop en op de vogels terechtkwam. "Elk haartje in de veren is nog te zien", verklaart hoofdonderzoeker Mike Benton van de Universiteit van Bristol op BBC News. "Er zijn zelfs nog sporen waarneembaar van kleuren: zowel vlekken als strepen."