Defensie krijgt 6,5 miljard euro maar moet 7.000 militairen afstaan

Na maanden onderhandelen heeft de federale regering een akkoord bereikt over hoe het Belgische leger er tegen 2030 uit moet zien. Het budget wordt stevig opgetrokken tot bijna 7 miljard euro. “Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) leeft boven zijn stand”, reageert de oppositie.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

Het werd hoog tijd dat de regering een plan klaar had, want volgende week moet premier Charles Michel (MR) het voorstellen op een belangrijke NAVO-top in Warschau. Tegen 2030 moet het defensiebudget 1,3% van het bbp uitmaken, wat neerkomt op 6,5 miljard euro. Vandaag is dat 0,9% van het bbp ofwel 4 miljard euro.

Op korte termijn krijgt het leger 200 miljoen euro voor investeringen, zoals een eigen tankvliegtuig dat gevechtsvliegtuigen in de lucht laat bijtanken. In december had het kernkabinet al een akkoord bereikt over een aantal kwesties, die nu ook opgenomen zijn in de tekst. Zo worden de verouderde F-16's vervangen door 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen en komen er twee nieuwe fregatten, zes mijnenjagers en zes onbewapende drones. Daartegenover staat dat defensie het met 7.000 militairen minder zal moeten doen, want het aantal manschappen daalt van 32.000 naar 25.000.

“Met deze beslissingen kunnen we in Warschau tonen dat we de internationale solidariteit ernstig nemen”, stellen Vandeput en Michel.

“Halfslachtige poging”

Oppositiepartijen Groen en Ecolo zijn niet onder de indruk van deze «halfslachtige poging» tot strategische visie. “Met een bedrag van 3,4 miljard euro voor jachtvliegtuigen leeft minister Vandeput duidelijk boven zijn stand”, luidt het. Volgens Kamerlid Wouter De Vriendt moet België net durven schrappen in de taken en kiezen voor specialisatie van topkwaliteit, zoals de marine, Special Forces, ontmijning en transportvliegtuigen.