EU-leiders willen tegen jaareinde eerste partnerschapsakkoorden tegen illegale migratie

door
Belga
Leestijd 2 min.

Om economische immigratie in te dijken wil de Europese Unie tegen het jaareinde haar eerste partnerschapsakkoorden afsluiten met transitlanden en landen van oorsprong. Dat blijkt uit de conclusies die de staatshoofden en regeringsleiders dinsdag op een top in Brussel hebben goedgekeurd. De leiders stellen vast dat de migranten die vanuit Noord-Afrika naar Europa varen voornamelijk om economische redenen de oversteek maken. Om die migratiestromen in te dijken en het business model van de smokkelaars te ondermijnen, wil de EU via op maat gemaakte akkoorden meer conditionaliteit inbouwen in hun relaties met de transitlanden en de landen van oorsprong.

"Samenwerking en heropname zullen een cruciale test zijn voor het partnerschap tussen de EU en deze landen", zo stellen de Europese leiders. Er moet volgens hen gestreefd worden naar specifieke en meetbare resultaten op het vlak van het terugkeerbeleid, met tijdelijke afspraken in afwachting van volwaardige akkoorden over heropname van illegale migranten. Daarbij moeten alle hefbomen uit het Europese arsenaal ingezet worden, zoals ontwikkelingssamenwerking en handel.

De hoge vertegenwoordigster voor het buitenlands beleid Federica Mogherini, die de nieuwe strategie begin deze maand had voorgesteld, moet nu met de betrokken landen gaan onderhandelen. Gehoopt wordt tegen het jaareinde de eerste akkoorden af te sluiten. Mogherini liet begin deze maand verstaan dat ze eerst wil praten met Jordanië, Libanon, Mali, Senegal, Niger, Nigeria en Ethiopië.

De Europese leiders begroeten ook de uitbreiding van het mandaat van Sophia, de Europese militaire missie op de Middellandse Zee die smokkelaars moet onderscheppen en de Libische kustwacht gaat trainen. De Europeanen beloven ook steun voor de regering van nationale eenheid die de situatie in Libië probeert te stabiliseren. Tegelijkertijd nemen de Europeanen zich voor om meer te investeren in naburige regio's. De regeringsleiders vragen de Europese Commissie om tegen september een "ambitieus investeringsplan" klaar te stomen.

bron: Belga