Groen licht voor controversiële luchthaven in Nantes na referendum

door
Belga
Leestijd 1 min.

De inwoners van Nantes en omstreken hebben gisteren tijdens een referendum gestemd voor de komst van de luchthaven van Notre-Dame-des-Landes in Nantes. Tegen het luchthavenproject was veel protest, maar toch heeft 56,9 procent van de deelnemers aan het referendum in de 212 betrokken gemeenten gestemd voor de luchthaven. De opkomst voor de volksbevraging was wel aan de lage kant: zowat 53 procent van de 970.000 kiesgerechtigden bracht zijn stem uit. De Franse president François Hollande had een referendum op poten gezet vanwege de aanhoudende protesten van milieuactivisten.

Het project voorziet de verplaatsing van de huidige luchthaven Nantes-Atlantique, ten zuiden van Nantes, naar de site van Notre-Dame-des-Landes, op 20 kilometer ten noorden van de stad. Daardoor zullen ook grotere vliegtuigen, zoals de Airbus A380, terechtkunnen op de luchthaven.

De nieuwe luchthaven zal 4,5 miljoen passagiers per jaar kunnen ontvangen, en op termijn zou die capaciteit zelfs worden verdubbeld. De opening van de luchthaven, waarover al in de jaren 1960 plannen werden gemaakt, was aanvankelijk gepland voor 2008. Milieuactivisten hebben echter altijd tegen het project geprotesteerd en bouwwerven bezet, omdat ze niet akkoord zijn met de kost en de ecologische impact.

Bron: Belga