Rode Duivels moeten in achtste finales voorbij Hongarije

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Rode Duivels kijken zondagavond in de achtste finales op EURO2016 Hongarije in de ogen. De Belgen, de nummer twee op de FIFA-ranking, starten in het Stadium de Toulouse als torenhoog favoriet en willen maar wat graag de poorten naar de kwartfinales openbeuken. Met Hongarije als tegenstander - de nummer twintig op de FIFA-ranking - mogen de Duivels uiteraard niet klagen. Hongarije pakte met een vijf op negen - 2-0 winst tegen Oostenrijk en gelijke spelen tegen IJsland (1-1) en Portugal (3-3) - erg verrassend de groepswinst in poule F en dat had zowat niemand verwacht. Bekendste namen bij de 'Mighty Magyars' zijn die van Gabor Kiraly (de 40-jarige doelman met kenmerkende joggingbroek), Roland Juhasz (de 32-jarige ex-verdediger van Anderlecht), middenvelder Zoltan Gera en 'vedette' Balázs Dzsudzsák.

De Hongaren geloven in hun kansen tegen onze nationale trots. "Ik ben er niet zeker van dat België meer kansen heeft om door te gaan naar de kwartfinales", vertelde middenvelder Adam Pinter eerder. "We kunnen hen zeker in de problemen brengen of zelfs uitschakelen, we hebben al uitstekende resultaten neergezet op dit toernooi."

In vergelijking met al het talent en de grote namen bij de Rode Duivels zijn de Belgen uiteraard topfavoriet. "Toch speel ik liever tegen Engeland of Spanje", verraste Wilmots eerder deze week, "want dan heb je niets te te verliezen. Er zijn geen kleine landen en op het EK zijn er ook geen makkelijke wedstrijden." Wat er ook van zij, een uitschakeling zou voor de Rode Duivels in ieder geval een kleine blamage zijn. Verwacht wordt dat Wilmots met dezelfde basisploeg als tegen Zweden aantreedt, dus met Radja Nainggolan in plaats van Mousa Dembélé (enkel).

Aan Belgische zijde moeten Thomas Meunier, Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen en Axel Witsel overigens oppassen voor een gele kaart. Krijgen ze tegen Hongarije geel, zijn ze immers geschorst voor een (mogelijke) kwartfinale. Bij de Hongaren staan maar liefst acht spelers met een geel karton achter hun naam.

De winnaar van de confrontatie van zondag botst bij de laatste acht - vrijdag om 21u in Lille - op Wales of Noord-Ierland.

bron: Belga