Ierland op zoek naar revanche tegen Frankrijk

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bijna zeven jaar na de veelbesproken handsbal van de Fransman Thierry Henry die Ierland van het WK 2010 in Zuid-Afrika weghield, hebben de Ieren zondagnamiddag (15u) in de achtste finales in Lyon een uitstekende kans op revanche. Makkelijk wordt dat echter niet, want Frankrijk moest in de groepsfase niet doorduwen om met zeven punten - enkel tegen buurland Zwitserland werd er niet gewonnen - als winnaar uit groep A te komen. 'The Boys in Green' kenden heel wat meer problemen in de groep van de Rode Duivels en verzekerden zich pas in de 85e minuut van het slotduel tegen Italië (0-1) van een plaats bij de laatste zestien. Met vier punten mocht Ierland als een van de beste vier derdes mee door naar de volgende ronde, wat voor een delirium zorgde bij de uitbundige en overal geliefde Ierse fans.

In de aanloop naar de achtste finales wordt de handsbal van Henry die Ierland in 2009 deelname aan het WK 2010 kostte druk besproken. In de barrages voor dat WK stond Ierland in de terugwedstrijd met 0-1 aan de leiding en waren er na de 1-0 zege voor Frankrijk in de heenwedstrijd verlengingen in de maak, totdat Henry diep in de blessuretijd met een overduidelijke handsbal William Gallas de gelijkmaker op een schoteltje aanbood. Ierland schreeuwde moord en brand, maar het doelpunt telde en de Ieren mochten thuisblijven van het WK.

Volgens de huidige bondscoaches van beide landen leeft dat voorval echter niet meer in de spelersgroepen. "Volgens mij heeft dat geen invloed meer op beide teams", vertelde de Franse bondscoach Didier Deschamps in de aanloop naar de wedstrijd. "Ik praat daar niet over met mijn spelers en ik denk mijn collega Martin O'Neill ook niet. Revanche nemen bestaat niet in topvoetbal en al zeker niet na zoveel jaar. Beide landen zijn begonnen aan een nieuw hoofdstuk. Met de achtste finales begint er overigens ook een tweede competitie op dit toernooi."

De Italiaan Nicola Rizzoli werd door de UEFA aangeduid om de wedstrijd in goede banen te leiden. De winnaar neemt het in de kwartfinales op tegen de winnaar van het duel tussen Engeland en IJsland. Voor Ierland zou het de eerste keer zijn dat het land zich bij de laatste acht op een EK kan scharen.

bron: Belga