"Wie denkt dat we nu nood hebben aan sprong richting EU-superstaat, vergist zich"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Wie denkt dat de Europese Unie nu nood zou hebben aan een grote sprong richting Europese superstaat, vergist zich. Zo luidt de eerste reactie van de N-VA-Europarlementsleden op het Britse vertrek uit de Europese Unie. In een referendum koos 52 procent van de Britten gisteren voor een vertrek uit de Europese Unie. "Zowel voor Europa als voor Vlaanderen is dit geen goede zaak", reageert Sander Loones. "Helaas hoor ik dat sommige eurofiele politici nog steeds het zonlicht ontkennen. Uit dit resultaat leiden zij af dat we nu nood zouden hebben aan een grote sprong richting Europese superstaat. Zij vergissen zich. Ook in Vlaanderen, Nederland, en de rest van de Unie morren de burgers."

Volgens N-VA heeft de Europese Unie nood aan realisme. "Een Europese Unie die duidelijk grenzen stelt, klare taal spreekt en wél woord houdt", zo meent Loones. "En dus moeten wij bijvoorbeeld de asielcrisis en de sociale zekerheidsmigratie aanpakken, moeten we afrekenen met al te detaillistische Europese bemoeienissen en ook een belangrijke rol toekennen aan sterke en verantwoordelijke lidstaten."

Zijn collega Helga Stevens waarschuwt voor "kleinzielige wraakacties". "Het Verenigd Koninkrijk is vandaag onze vierde belangrijkste handelspartner, goed voor tienduizenden jobs in Vlaanderen. We hebben er dus alle belang bij om uitstekende relaties met hen te blijven onderhouden."

N-VA koos er twee jaar geleden voor om in de Europese fractie van de Britse conservatieven te zetelen. Hun fractie krijgt een zware klap. "We verliezen hiermee een sterke bondgenoot, maar N-VA staat lang niet alleen met haar analyse", meent Anneleen Van Bossuyt. Volgens haar is het "duidelijk dat we meer dan ooit moeten investeren in een netwerk van gelijkgezinde partijen in verschillende lidstaten". De partij ziet in Europees president Donald Tusk alvast "een doordrongen eurorealist".

bron: Belga