Wereldantidopingagentschap WADA schorst dopinglaboratorium in Rio

door
Belga
Leestijd 2 min.

Zes weken voor het begin van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro heeft het Wereldantidopingagentschap WADA vandaag het dopinglaboratorium van Brazilië in Rio de Janeiro geschorst. De accreditatie is afgenomen omdat de organisatie volgens het WADA niet voldoet aan de internationale normen. Door de voorlopige sanctie mag de instantie geen analyses meer maken van urine- en bloedmonsters. De Braziliaanse autoriteiten hebben drie weken de tijd om in beroep te gaan bij het Internationaal Sporttribunaal TAS in Lausanne. "In de tussentijd zal het WADA nauw samenwerken met het laboratorium in Rio om het geconstateerde probleem op te lossen", meldde algemeen directeur Olivier Niggli.

Niggli benadrukte dat het WADA ervoor gaat zorgen dat voorlopig alle monsters die voor het laboratorium in Rio bestemd zijn, veilig en snel naar een ander officieel erkend instituut voor dopingonderzoek worden vervoerd. Dat geldt ook voor de A- en B-stalen die in het bezit zijn van het dopinglab en nog voor analyse in aanmerking komen. Volgens de WADA-directeur zullen er geen gaten vallen in de vaste procedures en blijft de integriteit van de ingeleverde monsters volledig gehandhaafd.

"Sporters kunnen erop vertrouwen dat de schorsing alleen wordt opgeheven als het laboratorium in Rio optimaal functioneert", zei Niggli. "We zullen voor de beste oplossing kiezen om ervoor te zorgen dat de analyse van de afgenomen monsters voor de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro in orde zal zijn."

Het dopinglaboratorium in Rio de Janeiro kent een bewogen geschiedenis. Het WADA deed het lab in 2013 al eens in de ban, omdat het niet in staat bleek verboden middelen goed op te sporen. In de afgelopen jaren is er met financiële steun van de Braziliaanse overheid alles aan gedaan om wel het vereiste niveau te halen. Het is de bedoeling om bij de Olympische Spelen van Rio 2016 (5-21 augustus) circa 5.000 dopingcontroles uit te voeren. Tijdens de Paralympische Spelen (7-18 september) gaat het om ongeveer 1.200 testen.

bron: Belga