Garry Kasparov verwijt in Leuven Westen te toegeeflijk te zijn ten aanzien van Poetin

door
Belga
Leestijd 2 min.

Garry Kasparov, voormalig schaakkampioen en momenteel een politiek activist in Rusland tegen het bewind van Poetin, heeft maandag tijdens een lezing in Leuven westerse politici verweten veel te toegeeflijk te zijn ten aanzien van de agressieve oorlogsdaden van de Russische president. Hij zei ook te vrezen voor toenemend geweld in eigen land. Kasparov hekelde de veel te lauwe reacties van het Westen op feiten zoals de nucleaire moord op dissident Alexander Litvinenko in Londen in 2006, de inval in 2008 in Georgië, de inmenging in Oekraïne en de bezetting van de Krim. Kasparov waarschuwde dat dictators zoals Poetin altijd aftasten hoever ze kunnen gaan en wees hierbij op het feit dat krachtigere reacties van Frankrijk en Engeland in de jaren '30 ten aanzien van Hitler WOII hadden kunnen voorkomen. "Sinds Turkije een tijd terug een Russisch vliegtuig neerschoot dat over zijn grondgebied vloog heeft geen enkel ander Russisch toestel dat nog aangedurfd."

De Russische activist waarschuwde er ook voor dat Poetin er met zijn buitenlandse politiek vooral op uit is om het westen te ontwrichten. "Een van de redenen dat Rusland actief oorlog voert in Syrië is dat hij weet dat het vluchtelingenprobleem Europa momenteel voor grote problemen stelt en zijn racistische, politieke vrienden zoals Marine Le Pen in Frankrijk, Geert Wilders in Nederland en de Hongaarse premier Viktor Orban geen windeieren legt. Om die reden is hij ook voorstander van de Brexit en hoopt hij dat een clowneske figuur zoals Donald Trump verkozen wordt tot president van de VS", aldus Kasparov.

In eigen land regeert Poetin volgens Kasparov met harde hand als een echte dictator. "Het is eenmansdidactuur die in de praktijk geen vrije verkiezingen en geen inmenging van de oppositie toelaat, die alle media in handen heeft en zelf nooit in debat treedt. De afgelopen jaren heeft hij de budgetten voor huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg sterk beknot ten voordele van de uitbouw van het leger en propaganda. Voor ons, de oppositie, stelt zich niet de vraag wie maar wel wat er na Poetin moet komen", aldus Kasparov.

bron: Belga