Argentijn koop parafernalia van Hitler en Göring op Duitse veiling

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een mysterieuze koper, die zei dat hij uit Argentinië kwam, heeft zaterdag enkele privébezittingen van nazikopstukken opgekocht bij een veilingverkoop van nazi-parafernalia in München, in het zuiden van Duitsland. De man had meer dan 600.000 euro over voor een reeks nazi-memorabilia, zo hebben Duitse kranten vandaag bericht. De meestbiedende kandidaat was volledig in het zwart gekleed: laarzen, jeans, polo en pet. Hij telde onder meer 275.000 euro neer voor een uniformjas van Hitler en 3.000 euro voor de zijden XXL-onderbroek van Herman Göring.

Onder de potentiële klandizie bevond zich ook een reporter van de krant Bild. Hij zag vooral "jonge koppels, oudere mannen en geschoren koppen met tribale tatoeëringen erop" in het publiek. De drie uur durende veilingsessie werd volledig gedomineerd door bieder nummer "888", een symbolisch getal voor nazi-nostalgici die in de cijfers 88 de initialen van de achtste letter van het alfabet en - dus - Heil Hitler wensen te zien.

De koper loste tegenover de undercoverreporter van Bild enkele woorden in het Engels met een zwaar Spaans accent. Hij zei dat hij uit Argentinië kwam. Dat is niet toevallig een land waar zich een grote groep ex-nazi's en hun nakomelingen schuil is gaan houden na de Tweede Wereldoorlog. De man zei dat hij "in opdracht van een museum" de aankopen deed, maar wenste daarover niet in detail te treden. De Bildreporter oppert de mogelijkheid dat de man op de veiling als stroman optrad voor een privéverzamelaar in Argentinië.

Ook de Beierse Süddeutsche Zeitung situeert de koper(s) in Zuid-Amerikaanse kringen, maar die krant heeft het over "twee mannen die volledig in het zwart gekleed waren en zich bedienden van een kaart met nummer '888'."

Zowel de Centrale Raad van de Joodse Gemeenschap in Duitsland als de burgemeester van München had vorige week hun afkeer uitgedrukt van de veiling van nazi-objecten. Volgens de joodse organisatie was het een "abjecte en schandalige" gebeurtenis.

Het veilinghuis Hermann Historica wilde alleen zijn catalogus aan vaste klanten bezorgen en verbood persmensen op de verkoop aanwezig te zijn. Het huis had in een publieke verklaring gezegd dat het zich bewust was van de feiten die zich voor en tijdens WOII hebben afgespeeld, maar voegde eraan toe de wetenschap te willen dienen met de veiling van de nazi-parafernalia.

Bron: Belga